Снимки

В благоевградското село Черниче, община Симитли се появи белоглав лешояд, редко срещана птица по тези места. Грамадния орел с бялата глава е пуснат в Кресненския пролом преди два месеца и е любопитна гледка за жителите на симитлийското село Черниче и за пътуващите по първокласния път Е-79, съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ). Лешоядът кацва предимно по крайпътни дървета и покривите на къщите, а респектиращият размер на птицата буди удивление сред местните хора. Последния път е видяна върху покрива на бившето училище в Черниче, след което е предпочел терасата на дома на общински съветник от община Симитли.

Заедно с други лешояди той е транспортиран преди година от Испания в изпълнение на проекта "Живот за Кресненския пролом", разказаха от екипа на ФДФФ, който осъществява проекта за възстановяване на популацията на този род пернати в района. В началото птицата е престояла във волиерата /адаптационната клетка/ край село Ракитна, община Кресна,но избира да излезе от нея в неподходящия зимен сезон. Хранена е от местни фермери и от екипа на ФДФФ и бързо става атракция за хората. Родени някога в Испания и Франция и пренесени в България, след период на адаптация днес пуснатите в природата птици се държат така, сякаш Кресненското дефиле е техният роден дом. Тежките зимни условия възпрепятстват в момента подхранването на лешоядите. Единствено с конски впряг може да се доставя храна до площадките край село Ракитна.

Общините Симитли и Кресна са едно от трите места в България, където успешно се възстановява изчезналият белоглав лешояд от природата с помощта на европейската програма Лайф+, припомнят още от ФДФФ. До 2022 г. екипът на сдружението си поставя амбициозната задача да върне още по-редкия черен лешояд в района.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Деца с дълги коси аут от водните пързалки

Деца с дълги или неприбрани в гумени шапки коси не бива да бъдат допускани да ползват водните и другите атракциони по морето. Това информираха от Комисия за защита потребителите (КЗП). От там уточниха, че при неспазване на това изискване има повишен риск от нараняване на децата.

Подозират Лозан в натиск на съдии

Нов скандал с подозрения за натиск върху магистрати от страна на шефа на КВС Лозан Панов се развихри на заседанието на Висшия съдебен съвет във вторник.