Снимки

Главен приоритет в работата на Министерството на културата е приемането на национална стратегия за нейното развитие, обяви на пресконференция днес ресорният министър Боил Банов. За целта вече е събрана експертна група, която активно ще работи през следващите няколко месеца.

„Огромен приоритет за Министерството на културата е Председателството на Европейския съюз, особено в частта му „Културна програма“, изтъкна министърът и обясни, че в тази сфера ще се залага на проектния принцип. „Взехме едно много трудно, но според мен много естествено и правилно решение – чрез проектизиране през фонд „Култура“ да отворим сесии за кандидатстване, а не аз или моят екип да избираме това, което ще представя страната“. Творците имат 45 дни за кандидатстване, след което специална комисия ще селектира проектите и до средата на октомври най-вероятно ще са избрани онези, които ще създадат имиджа на представянето на страната ни по време на Председателството, обяви Банов.

За културната програма по време на Българското председателство на ЕС са предоставени 4 млн. лв., включително за задължителните събития в Брюксел и изложба в Лувъра. Над 1,6 млн. лв. ще бъдат разпределени за проектите, избрани на конкурсен принцип чрез Националния фонд "Култура".

Във връзка с евентуалното връщане на Мирослав Боршош като директор на НДК министърът заяви, че са му повдигнати сериозни обвинения и засега няма как това да стане. „Принципно харесвам визията, която той наложи в НДК, и най-вече художествената. Как обаче е постигнато това и с какви средства вече е друг въпрос“, коментира Боил Банов. Той подчерта, че искат да наложат НДК и като модерен конгресен център. Ремонтът върви в темпове, които гарантират, че ще бъде направено всичко необходимо и той ще бъде приключен в оптимални срокове, увери министърът.

Други ключови приоритети на министерството са опазване на културното наследство, развитието на библиотеките, финансирането на читалищата, промени в Закона за киното и финално усъвършенстване на финансирането за музеи и галерии, за да бъде осигурена устойчивост и прогнозируемост. МК трябва да работи и за решаване на големите проблеми, които има ведомството със сградния фонд.

Ключов проект е опазване на културното наследство. Пряко с него е свързана работата на Националния институт по опазване на културното наследство. „Имаме много практически идеи и такива, които вече реализираме по посока финансово обезпечаване на работата на хората и укрепване на института. Голямата ни цел е да спазваме всички срокове и да не допускаме компромиси. Онзи ден дори подписахме проект за дигитализация на целия архив“, каза той.

Друг ключов приоритет са обществените библиотеки, поправката на закона за начина на финансиране на читалищата така, че да бъдат подкрепени техните дейности най-вече в посока на работещите хора и на качеството. Ключов приоритет са и промените в Закона за киното, които да дадат възможност за по-голям брой нови проекти годишно. Много важни промени ще има и в сектор „Сценични изкуства“, така че догодина да имаме краен вариант на финансиране, който да даде удовлетворение, спокойствие и мащаб за развитие и дългосрочна визия в тази сфера, изтъкна Банов. В „Музеи и галерии“ също има приет добър стандарт и МК ще се бори за по-голямо финансиране.

Боил Банов отбеляза важността на Закона за хазарта, който да започне да се изпълнява в оная си част, предвиждаща отделяне на процент за подпомагане на културата. „С всичките ни спорове с Министерството на финансите сме длъжни да намерим общ език и вариант, в който този закон да започне да се изпълнява. Повечето от тези неща са свързани със законодателни промени, по които се работи“, увери министър Банов.


 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Попизпълнителят Паскал издаде албум с шлагерите на Европа

Попизпълнителят Христо Паскалев-Паскал издаде албум „Шлагерите на Европа“. Това съобщиха от Сдружение „Спектър 21 век“, което е автор на проекта и уточниха, че той е посветен на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Ива Екимова: Този път преобладаваха момичета с естествени форми

Бъдеща архитектка и футболистка мерят прелести за Мис Плеймейт 2018 (СНИМКИ)

Ива Екимова: Този път преобладаваха момичета с естествени форми

Студентката по архитектура Катрин Апостолова и футболистката Валерия Кирилова са сред основните претендентки за титлата Мис Плеймейт 2018.