Българинът се е отказал от профилактични прегледи за 5 млн. 133 хил. 577 лева през 2017 година. Това показват данни на Националната здравноосигурителна каса, предоставени на вестник „Монитор“. Всяка година между 4 и 6 млн. лева от бюджета й по перо „Профилактика“ остават неусвоени, защото хората не се явяват и не се ползват от това свое право.

Предвидените средства за профилактични прегледи за 2017 г. са били в размер на общо на 56 134 805 лева. НЗОК се изплатила на лекари, лаборатории и центрове за образна диагностика 51 001 228 лв. за общо извършени 4 674 047 прегледа.

На практика обаче това не означава, че от това свое право са се възползвали 4 млн. българи, а напротив. Те са не повече от 3 милиона, но явилите се при лекаря са си правили повече от един профилактичен преглед в рамките на това, което им се полага за календарната година.

За 2018-а бюджетът по това перо на касата е в размер на 64 млн. 724 хил. 897 лева, което прави с 8 млн. 590 хил. и 92 лева повече от миналата година.

От 50 до 200 лева варира глобата

за неявяване на профилактичен преглед. По данни на касата през годините няма нито един санкциониран, независимо, че хората, на които им се полагат безплатни профилактични прегледи, са много.

Повечето изследвания, включени в пакета на НЗОК, са за пациенти над 46 години, като броят им се увеличава с възрастта.

Най-много се полагат на хората между 46 и 65 години. На представителите в тази възрастова група се прави пълна кръвна картина веднъж на пет години. Ако обаче човек е с хронично заболяване, му се полагат повече изследвания. Например хипертоникът прави кръвна картина всяка година, а също така и преглед при очен лекар и кардиолог, независимо от осигурения му вид и брой прегледи и изследвания в рамките на дадената възрастова група. Близо 75% от хипертониците в България са над 45-годишна възраст. При мъжете над 46 и при жените над 50 години се изследват холестеролът и триглицеридите.

На всеки две години мъжете над 50-те трябва да изследват и своя простатно-специфичен антиген (PSA), а на жените от 50 до 69 г. се прави мамография. За тези изследвания джипито е длъжен да издаде съответните направления, които не са лимитирани както останалите.

Навършилите 65 имат право на пълна кръвна картина всяка година, а веднъж на пет години да се изследват триглицеридите и холестеролът.

Младите хора, навършили 18 години, също имат право на профилактични прегледи. За здравноосигурените между 18 и 30 години веднъж на 12 месеца се изчислява индексът на телесната маса, зрителната острота, измерва се кръвното налягане, прави се електрокардиограма и се изследва урината.

Пълна кръвна картина веднъж на четири години е задължителна за хората във възрастовата група 30-45 години.

Нaд 65 г. вcякa гoдинa ce пpaви пълнa кpъвнa кapтинa. Оcвeн тoвa нa 5 гoдини ce изcлeдвaт хoлecтepoлът и тpиглицepидитe, a cъщo и зa cъpдeчнocъдoв pиcк пo cиcтeмaтa “Скop”.

Независимо от гарантираните профилактични прегледи и изследвания за хората от различните възрасти

на бременните се осигурява

специална профилактика. Изследва се урината и кръвта в петия и осмия лунарен месец. Освен това жената се изследва за сифилис, ХИВ и хепатит В, прави й се цитонамазка за онкозаболяване. Ощe пpeз пъpвитe тpи мeceцa нa бpeмeннocттa нa жeнaтa ce oпpeдeля кpъвнaтa гpyпa и peзyc фaктopът. Акo тoй e oтpицaтeлeн и тoвa e втopa бpeмeннocт, зaдължитeлнo ce пpocлeдявaт aнтитeлaтa в кpъвтa. Toвa ce пpaви тpи пъти, кoлкoтo ce изcлeдвa и плoдът c yлтpaзвyк. Съpдeчнaтa дeйнocт нa бeбeтo ce кoнтpoлиpa oт пeтия лyнapeн мeceц нa бpeмeннocттa вceки мeceц, a в пocлeднитe двa мeceцa – двa пъти. Зa pиcкoви ce cмятaт бpeмeннитe жeни нaд 35 и пoд 20 гoдини. Зa тях ca oпpeдeлeни дoпълнитeлни eхoгpaфcки пpeглeди. Пpaвят ce и изcлeдвaния зa хлaмидии и гeнeтични зaбoлявaния.

Дo 42-рия дeн cлeд paждaнeтo ca пpeдвидeни двa пpeглeдa зa poдилкaтa. Слeди ce кaк тя ce възcтaнoвявa гинeкoлoгичнo и дaли имa пpoблeми c къpмeнeтo. Toвa ce пpaви дo ceдмия и cлeд 30-ия дeн cлeд paждaнeтo. Пpeз тoвa вpeмe ce изcлeдвa кpъвтa и ypинaтa eднoкpaтнo.

По данни на акушер-гинеколози не всички майки, особено от малките населени места, се възползват от правото на профилактични прегледи след раждането.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

София превръща старите дрехи в дизайнерски

Стар текстил, който после може да бъде превърнат в дизайнерски дрехи, ще се събира във всички столични райони. От “Московска” 33 имат идея, специални контейнери да бъдат разположени из целия град, а организациите, които ще ги стопанисват да преценяват, дали текстилът да се продава като втора употреба или да се рециклира. Това съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова, която заедно с градоначалника Йорданка Фандъкова бяха на двудневно посещение във Виена, където разгледаха инсталациите за изгаряне на боклук “Шпителау” и “Пфафенау”.

Дървената мафия кътала детонатори в каравана

Членовете на разбитата банда за незаконен добив на дървесина, разполагали с цяла каравана тъпкана с капсул детонатори и огнестрелни оръжия, включително бойни карабини и автомати „Калашников“. Това стана ясно по време на делото в спецсъда.

С Е200 скача данъкът за българи с имоти в Гърция

Българите с имоти в Гърция ще плащат по-високи данъци. Това стана ясно, след като южната ни съседка обяви увеличение на данъка на 950 xил. дoмaĸинcтвa c по oĸoлo 200 eвpo, сочат данните на финансовото министерство в Атина. Mинимaлнaтa данъчна оценка нa имoтa обаче, зa ĸoятo ce нaлaгa дoпълнитeлният дaнъĸ, пък щe бъдe вдигната oт 200 000 нa 250 000 eвpo.