3600 възрастни у нас чакат за място в старчески дом, показват данни на Националната стратегия за дългосрочна грижа за 2018 – 2021 г. Най-голям наплив има за легло в специализирана институция за хора с психически разстройства, умствена изостаналост и деменция. „В тези институции някой трябва да умре, за да се освободи място“, коментираха пред „Монитор“ социални работници. В края на май 2200 възрастни са били в списъците влизане в някои от 54-те дома за хора с деменция, психически или ментални проблеми. В същия момент 240 от тези чакащи са били настанени в психиатрични болници.

„Това са лица, настанени преди повече от година в психиатрия и които нямат нужда от активно лечение. Те не могат да бъдат изписани поради липсата на жилище, на близки или роднините им не желаят да се грижат за тях се казва в плана за изпълнение на стратегията. Една от промените, която се предвижда в бъдеще, е изграждане на междинни интегрирани здравно-социални услуги между болниците и старческите домове. При постъпването на самотен възрастен в лечебно заведение медиците ще сигнализират дирекциите „Социално подпомагане“ за човек в нужда. Така още докато възрастните са в болница, социалните служители ще търсят в каква услуга да ги настанят.

Планът за изпълнение на стратегията за дългосрочна грижа предвижда още в следващите 3 години да бъдат закрити 10 от институциите за хора с увреждания, в които не се полагат добри грижи за възрастните. За настанените в тях около 750 възрастни ще бъде направена индивидуална оценка на потребностите. Социалните ще търсят възможности част от тях да бъдат върнати при близки и роднини. Тези, които не могат да бъдат реинтегрирани в семейството си или нямат такова, ще бъдат настанени в къщички, в които ще живеят с още 10 – 12 човека.

Според плана в следващите 3 години ще бъдат изградени 6 нови дневни центъра за хора с деменция и още 68 за хора с различни психически разстройства. Изграждането им ще струва над 41 млн. лв., осигурени от оперативна програма „Региони в растеж“.

В дневните центрове над 2000 нуждаещи се ще получават почасови услуги от рехабилитатори, социални работници, логопеди и психолози. Други 17 000 хора с увреждания пък ще получат помощ от същите специалисти в дома си.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БГ ваксина пази клетките от COVID-19

Борисов: Университетите в Мелбърн, Италия и България да работят заедно върху медикамента

Българска ваксина пази клетките от COVID-19. Върху нея вече работят учени от Лабораторията по експериментална имунология при Българската академия на науките (БАН) под ръководството на доц. Андрей Чорбанов.

Проф. Мермерски дарява на нашия щаб патент за бърз тест за COVID-19

Българският учен и изобретател проф. Йонко Мермерски е готов да предостави безвъзмездно на България патента си за откриване на коронавируса. Професорът, който живее от години в САЩ, ще дари ноу-хауто, ако Националният оперативен щаб прояви интерес.

Сачева: От вчера има спад в броя на регистрираните безработни

В рамките на 8 април общо 5 776 души са се регистрирали в Бюрото по труда. 4412 от тях са казали, че отиват на борсата заради коронавируса. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ. По думите й това е добра тенденция, защото през последните 3 дни регистрираните безработни заради COVID-19 били около 5 000 на ден.  От данните става ясно, че останалите без работа, заради коронавируса са с около 1000 души по-малко.