3600 на опашка за старчески дом

Закриват 10 институции за хора с психически разстройства до 2020 г.

3600 на опашка за старчески дом

Социални работници: Някой трябва да умре, за да се освободи място

3600 възрастни у нас чакат за място в старчески дом, показват данни на Националната стратегия за дългосрочна грижа за 2018 – 2021 г. Най-голям наплив има за легло в специализирана институция за хора с психически разстройства, умствена изостаналост и деменция. „В тези институции някой трябва да умре, за да се освободи място“, коментираха пред „Монитор“ социални работници. В края на май 2200 възрастни са били в списъците влизане в някои от 54-те дома за хора с деменция, психически или ментални проблеми. В същия момент 240 от тези чакащи са били настанени в психиатрични болници.

„Това са лица, настанени преди повече от година в психиатрия и които нямат нужда от активно лечение. Те не могат да бъдат изписани поради липсата на жилище, на близки или роднините им не желаят да се грижат за тях се казва в плана за изпълнение на стратегията. Една от промените, която се предвижда в бъдеще, е изграждане на междинни интегрирани здравно-социални услуги между болниците и старческите домове. При постъпването на самотен възрастен в лечебно заведение медиците ще сигнализират дирекциите „Социално подпомагане“ за човек в нужда. Така още докато възрастните са в болница, социалните служители ще търсят в каква услуга да ги настанят.

Планът за изпълнение на стратегията за дългосрочна грижа предвижда още в следващите 3 години да бъдат закрити 10 от институциите за хора с увреждания, в които не се полагат добри грижи за възрастните. За настанените в тях около 750 възрастни ще бъде направена индивидуална оценка на потребностите. Социалните ще търсят възможности част от тях да бъдат върнати при близки и роднини. Тези, които не могат да бъдат реинтегрирани в семейството си или нямат такова, ще бъдат настанени в къщички, в които ще живеят с още 10 – 12 човека.

Според плана в следващите 3 години ще бъдат изградени 6 нови дневни центъра за хора с деменция и още 68 за хора с различни психически разстройства. Изграждането им ще струва над 41 млн. лв., осигурени от оперативна програма „Региони в растеж“.

В дневните центрове над 2000 нуждаещи се ще получават почасови услуги от рехабилитатори, социални работници, логопеди и психолози. Други 17 000 хора с увреждания пък ще получат помощ от същите специалисти в дома си.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.