Близо 2000 българи годишно умират от рак на белия дроб

3 000 нови случая на тумори за 12 месеца

Близо 2000 българи годишно умират от рак на белия дроб

Нашенци масово не знаят, какво е меланома

Близо 2 000 български мъже умират всяка година от рак на белия дроб. По смъртност от онкологични заболяване страната ни се нарежда на първо място в Европа. 3 000 нови случая с такава локализация диагностицират онколозите всяка година у нас. Това съобщи д-р Жасмина Коева, председател на Българската асоциация за персонализирана медицина по време на конференция „Персонализиран подход в диагностиката и лечението на рак на белия дроб и меланома”, която се откри в София. В Европа всеки ден 300 души научават за себе си страшната диагноза.

Според статистиката рака на белият дроб застига 18% от мъжете и 4 на сто от жените, предимно пушачи.

Само един на десет мъже преживяват до пет години след поставяне на диагнозата. Той карценом е най-смъртоносният. В 77 на сто от случаите болните се откриват в трети или четвърти стадий на болестта, когато вече има метастази и в други органи и лечението става изключително трудно, а преживяемостта много малка. Подобно на нашата страна по късно откриване на карценома на белия дроб са само Естония, Латвия и Литва.

Болните у нас преживяват до 10 месеца след химиотерапия, до две години - след таргетна терапия, а надеждите ни се увеличават с имунотерапията, каза проф. Константа Тимчева, председател на Българската асоциация по медицинска онкология. Специалистът посочи, че именно късното откриване на рака е причина за това.

Презицните изследванията за рак на белите дробове не се поемат от здравната каса, поясни онкологът д-р Константа Тимчева. Те са за сметка на пациента, допълни тя.

У нас няма нито една лаборатория, която да прави молекулярно патологични тестове, които дават най-прецизната картина, по която онколозите определят от какъв вид е тумора и коя терапия е най-подходяща за пациента. Това пък, обяви д-р Стоян Алексов – председател на Българската асоциация по патология. Към момента тези тестове се правят само в Националната генетична лаборатория в София. По думите на нейния директор проф. Алексей Савов, онколозите в страната са информирани за проблема и изпращат пациентите за изследване в лабораторията.

Като проблем д-р Алексов посочи и дефицитът на патолози в страната, като не скри, че средната им възраст е 62 години, а финансирането на тази дейност е критчно ниска.

Късно у нас се открива и меланомът – най-опасният тумор по кожата. По думите на доц. Красимир Киров - завеждащ Клиниката по онкодерматология в Специализираната онкоболница в София 50% от пациентите там попадат в късен стадий и научават, че има такова заболяване, когато чуят диагнозата.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.