Снимки

Цената на тока за битовите клиенти на енергодружествата замръзва, а на малкия бизнес, който също е на регулирания пазар, пада с над 18 на сто. Това предвижда докладът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който беше разгледан на открито заседание в четвъртък.
По-конкретно цената на ЧЕЗ остава без промяна, като това важи и за дневната, и за нощната тарифи. За ЕВН е планирано покъпване с 0,65%, а при Енерго про ще има намаление на двете тарифи с 0,91%. Най-големият процент на спад на цените при малкия бизнес е на дневната тарифа за клиентите на Енерго Про - с над 18, а най-малкият - на нощната при ЕВН ( с под 1%).
Шефът на КЕВР Иван Иванов посочи, че

по този начин се премахва в голяма степен кръстосаното субсидиране

на цената за бита с тази за бизнеса. По думите му по този начин се забавя изтичането на бизнеспотребителите към свободния пазар. С новите тарифи се повишава конкурентоспособността на малките фирми, посочи Иванов. И добави, че намаление ще има и за големите фирми - по линия на спада на цените за достъп и пренос, както и на добавката "задължение към обществото" с 1 лв. на мегаватчас.
По време на заседанието обаче шефът на НЕК Петър Илиев подчерта: "Като се казва, че не пипаме цената за бита, трябва да казваме, че

това е за сметка на НЕК

Той подчерта, че миналата година разликата между цената на микса на НЕК и на ЕРП-тата е била 13 лева, а сега е над 24 лв. Той изрази недоволство от заложеното от КЕВР задължение на компанията да изкупи до края на юни 18,673 млн. мегаватчаса, а да продаде на регулирания пазар 12,228 млн. мегаватчаса. Остатъка би следвало да реализира на свободния пазар по 70 лв. на мегаватчас, за да се върже сметката на КЕВР за цените.
Друг голям проблем според шефа на НЕК са високите технологични загуби по преноса, които в рамките на денонощие варират между 22 и 30 на сто. Става въпрос за технологичните разходи, одобрявани на ЕРП-тата от КЕВР, чийто макисмален процент е 9,5%.
Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов се оплака от същото, още повече, че централата е тази, която осигурява нужните количества за покриването на тези загуби по 30 лв. за мегаватчас. От 5 млн. мегаватчаса, които КЕВР ни определя за регулирания пазар

4 млн. са за покриване на технологичните загуби

При натоварване в системата от порядъка на 2800-3000 мегавата, над 800 мегавата отиват за технологични разходи, посочи Ангелов.
Шефът на КЕВР потвърди за проблема. Иван Иванов обясни, че голяма част от тези разходи не са технологични, а са технически и се дължат на кражби. Заради ниската цена на технологичните разходи (цената на АЕЦ), по която сега се таксуват със задна дата крадците, в момента се оказва много по-изгодно да крадеш ток и да те хванат, отколкото да си честен клиент. Неслучайно зачестиха случаите и на кръчми, включително елитни, които ЕРП-тата непрекъснато хващат в кражби. Иван Иванов обеща този проблем да бъде решен скоро с промяна в правилата за търговия. След това крадците ще се таксуват по 200 лева на мегаватчас.
От енергодружествата пък се жалваха с ниския процент надценка, който им е заложен за дейността по снабдяването, както и от това, че в цената не им е отразен недовзетият приход.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ядем по-евтини краставици и домати

Ядем по-евтини краставици и домати. Оказва се, че през изминалата седмица оранжерийните домати са поевтинели с 1,8 на сто на сто и са се продавали по 1,67 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици пък е паднала с 2,4% до 1,23 лева средно за килограм. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

600 фирми наели работници от страни извън ЕС

Над 600 работодатели са наели сезонни работници от страни извън Европейския съюз (ЕС). Според данните до средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени над 600 уведомления от работодатели, назначили служители от трети страни. Очакванията са, че до началото на юли броят на чуждия персонал по морето ще скочи двойно.

Пътуването до морето с 15 лв. по-скъпо

Средно с около 15 лева по-скъпо ще ни излезе пътят до морето и обратно с автомобил това лято в сравнение с миналия юни, изчисляват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).