Снимки

„Ела да ти кажем нещо хубаво. Голяма радост те чака, ше знайш. Дай пет лева”.

С такива думи едни улични „пророчици” пресрещаха до преди няколко години наивниците по улиците. Гледачките, баячките и всякакви шменти – капели с претенции, че звездите им говорят, влязоха в крак с времето и новите технологии. Те вече пророкуват, публикувайки обяви в интернет, ползват кабеларките за свишите си „откровения”, ползват за предсказанията си импулсни телефони и трупат пачки за сметка на лековерните хорица.

Балъци да се връзват на лъжите им е имало всякога, не само в Средновековието, та чак до ден днешен, особено в тежки години. А у нас, както му е редът, комай вече четвърт, че и повече век годините не са леки. Ерго, бизнесът на „пророчиците” не вирее и не избуява, а направо цъфти. Тук не иде реч само за онези, които пресрещат хорицата пред болниците или в градинките. При тях се минава с 5, максимум 10 лева, защото тарифата им е „на око” според облеклото и цената на обувките на клиента. Истинският бизнес с „информация от бъдещето” е в офисите на въпросните гадателки – там, където кракът на финансов контрольор не стъпва, нито ги ловят данъци. Защото тези контактьорки със звездите знаят отлично всички пробиви на данъчната система и се спасяват от данъци и такси така, както и Андрешко не би се сетил да направи.

От стотиците гадателки, ако се съди по многобройните обяви в интернет и появата на някои от тях по кабеларките, едва три са си платили патентния данък. Годишният налог за хора с този „занаят” е 5600 лева, ако въртят бизнеса си в голям град, и между 2000 и 3000 лева, ако „работят” в малки населени места.

Като гледа човек тези цифри и въпросните три изрядни рупори на звездите, направо да не повярва, че все пак някой си е платил налога към държавата.

Именно да не повярва! Защото как иначе да си обясним факта, че търговките на новини от бъдещето все още не са изловени от финансовите власти. Ако въпросните гледачки не са се регистрирали като еднолични търговци или по Закона за местните данъци и такси, за да плащат патентен данък, има начин да бъдат изловени и санкционирани като физически лица, упражняващи незаконно дейност, за която нямат разрешителни. Вярно, за такива случаи санкциите са многократно по-ниски, отколкото размера на годишния налог, но и това е начин за въвеждане на ред в гилдията, общуваща със звездите.

Представете си само колко пари ще влязат в общинските каси за подпомагане на детски градини, подмяна на катерушките в междублоковите пространства, подсилване на порциона на възрастните хора в старческите домове и какво ли още не, което все остава на опашката в приоритетите на общините заради недостига на пари!

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.