Снимки

 

 • Проф. Дъбов, не малко деца се оплакват, че ги боли глава, но родителите не приемат това повече като каприз да не се ходи на градина, отколкото като проблем. На какво се дължи, най-често, главоболието?

 • Обикновено става въпрос за някакъв очен проблем. Повечето деца са с далекогледство. То се компенсира от напрежението на мускули в окото, стига се до изкуствено създаване на т. нар. училищно късогледство. То е в резултат именно на напрежението на споменатите мускули, когато се гледа на близко разстояние. Напоследък с въвеждането във всекидневието на децата на лаптопа, всякакви монитори и дисплея на телефона проблемът зачестява, тъй като очите им са под постоянното напрежение да се нагаждат, т. е. те са под постоянна акомудация. Вече е установено, че дори 3-годишни играят на различни игри на телефона. Това е изключително натоварващо за окото. Проявяването на главоболие, недобро зрение надалеч, напрягане на очите, зачервяване, често мигане и ечимици са резултатът от тези занимания.

 • Може ли проблемът далекогледство да се коригира и как?

 • Може. Това става с разширяване на зениците и носенето на очила. Ако детето има системни оплаквания, като дразнене в окото, болки в главата, появяват се ечимици, тогава трябва да се изпишат очила. Носенето им обаче не е достатъчно.

 • Какво още следва да се направи?

 • Децата да сядат пред компютъра колкото се може по-рядко и за по-кратко време, игрите на телефоните да бъдат преустановени.

 • Малките деца са под контрола на родители, на баби и дядовци. Учениците обаче, в по-голямата част от деня, не са у дома. Как можем да се уверим, че те носят редовно очилата си и в училище?

 • Това е проблем, тъй като не малко деца се притесняват от очилата и избягват да ги носят на училище, за да не станат обект на присмех.

 • То ще се оплаква от главоболие, няма да вижда добре черната дъска. Това могат да са ориентири, че не носи редовно очилата си. Важно е да се знае, че учебниците и тетрадките трябва да са на отстояние 35 см. Едно дете може да вижда и на разстояние 10 см, но това е неправилно. Затова още от вкъщи родителите трябва да го приучават да има правилна стойка и здравословно отстояние, когато седне пред книгата или таблета. Хигиената на зрението е нещо, което се възпитала от ранна възраст, по-късно приучаването става по-трудно.

 • Мързеливото око, с което се раждат някои деца, е сериозно безпокойство за родителите. Как се лекува?

 • Нерядко мързеливото око се проявява с кривогледство, но понякога няма. Лечението трябва да започне, когато детето навърши 3 годинки, защото тогава родителите могат да се ориентират дали детето им вижда добре или не. Мързеливото око се лекува най-вече с практически способ – върху стъклото на очилата, което при здравото око, се поставя лепенка. Така мързеливото е принудено да гледа и за двете, активизира се и се коригира. Това е своеобразна гимнастика, с която се коригира проблема. Ако нещата се изпуснат, на 7 – 8-годишна възраст, каквото и да правим, това око остава мързеливо.

 • На колко време, дори да нямат оплаквания, децата трябва да бъдат водени на профилактичен преглед при офталмолог?

 • Профилактичните прегледи трябва да бъдат всяка година и то при детски очен лекар. Това трябва да се прави след навършване на 3 годинки. Ако са родени с кривогледство, това трябва да стане и по-рано.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От кандидатите се изисква да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ по медицина

Търсят директор на Белодробната болница във Велинград

От кандидатите се изисква да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ по медицина

Конкурс за възлагане управлението на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофтизиатрични заболявания „Света Петка Българска” ЕООД във Велинград е обявен със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Учени посочиха колко е полезната доза твърд алкохол на ден

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават, съобщи Лента, като се позова на Медикъл експрес.

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.