Снимки

Кметове изземват функциите на погребални агенти, лекари и куриери в малките и отдалечените от областните центрове населени места на великотърновска област. По този начин селските първенци помагат на съселяните си, повечето от които са възрастни болни и немощни хора.

В един от случаите преди време починал самотно живеещ старец, чийто роднини били в чужбина. Тъй като нямало кой да организира погребението, кметът се нае с тази задача на разноски на кметството. И за да спести някой лев, селският управник закачил ремаркето на един трактор, сложил ковчега с мъртвеца в ремаркето, и сам го подкарал към селското гробища.

Това не е единственият случай кметове да се занимават с мъртъвци. Лекари от търновската болница споделят, че често се случвало, когато някой починал в болницата пациент няма живи близки или те не искат да си приберат трупа, кметовете на родните места на починалите да влизат в ролята на траурни агенти и да организират вземането на трупа от болницата и погребването му.

Кметове от Еленско, Златаришко и Горнооряховско пък разказват, че често им се случвало да се правят на Спешна помощ и да карат свои съселяни до личния им лекар в града или до болницата за преглед и хоспитализиране. Тъй като в повечето села нямало постоянен личен лекар, старците били записани от децата и внуците си при джипи в града. Ако се почувстват зле обаче, те няма как веднага да отидат при лекаря, тъй като в най-добрия случай от селото им до града има автобус сутрин и вечер, а в някои по-отдалечени села автобуси до града има само в петък и неделя. Затова селските кметове се нагърбвали и с личните си автомобили откарвали нуждаещите се от медицинска помощ на лекар или в спешна помощ в града. По същия начин те събирали рецептите на старците и 2-3 пъти в месеца ходели до града, за да им купуват лекарства.

Освен за медикаменти, кметовете често се нагърбвали и с това да откарат някоя баба или дядо на гости при синовете и дъщерите, или пък да си изтеглят пенсията от банкомата в града. „Има старци, чийто деца и внуци са далече или в чужбина и те са оставени на произвола на съдбата. Те си нямат никого и ми е жал за тях. Затова гледам да им помогна с каквото мога. Често ходя по служба в града и вземам със себе си някой старец, ако има и той работа да не съм сам и да има с кого да си приказвам. Досега на никого не съм взел нито една стотинка за пътуването. Правя го не за пари и печалба, а единствено от жал и човещина към тези хора, които на стари години са изоставени от близките си и живеят сами като кукувици”, обяснява един от селските кметове в горнооряховско.

Тази практика не е от вчера. Преди време „Монитор” разказа за кметицата на великотърновското село Големани, която редовно мери кръвното и раздава хапчета на своите възрастни съселяни, след като в селото от половин век не е стъпвал доктор.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пускат на 22 май движението по локалните платна на Северната тангента

Във вторник (22 май) по обяд ще бъде пуснато движението по северните локални платна на Северната скоростна тангента. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонтите в района. Тя обясни, че е приключил третият етап на локалните платна при Северна скоростна тангента и отбивката при с. Требич.

246 читалища повече за 5 години

С 8 на сто с е увеличил броят на читалищата в България за 5 години, като общо наброяват 3321, сочат данни на НСИ. Пик в развитието на просветната дейност бележи 1965 г., тогава те са били с 1192 повече в сравнение с днес. Читалищната активност е по-силно застъпена в селските райони – 80% от всички 3321 сгради се намират именно там.

Авторът на матурата по БЕЛ изтекъл на 11 май

Авторът на тазгодишната матура се появилаоще на 11 май във фейсбук, въпреки драконовите мерки и фактът, че само един човек знаеше как точно бяха формулирани темите.