Снимки

 

US-лобистите, наети от банкера-беглец Цветан Василев с парите, обрани от вложителите в КТБ, за да се опитат да му издействат защита по закона „Магнитски“, са обслужвали цели два пъти кабинета „Костов“.

Поредната топла връзка между Командира, сина му олигарх Цветан Василев, завлякъл 4 милиарда от фалирания трезор, и кампанията, стартирала в САЩ за изкарването жертва на човека, обвиняем за обира на века, лъсва от договорите, депозирани от нюйоркската кантора Jefferson Waterman International (JWI) пред американското министерство на правосъдието, с които Агенция „Монитор“ разполага.

Според закон от 1938 г., известен като закона FARA, всяка US-компания, работеща за чуждо юридическо или физическо лице, трябва да декларира детайлите по договореностите си с него. Контрактите, депозирани по FARA, могат да бъдат открити в сайта opensecrets.org, поддържан от неправителствена организация, занимаваща се с проследяване на лобистките активности в САЩ. В архивите България фигурира с 3 контракта, сключени с JWI, като два от тях са от 1998 и 1999 г. Първата договорка е неформална, постигната чрез размяна на писма през септември 1998 г., между тогавашния зам.-външен министър и кадър, пряко свързан с Костовото отроче ДСБ – Константин Димитров и вицепрезидента на JWI Самюел Хоскинсън. Целта й е била да се организират интервюта с американски медии на тогавашния син президент Петър Стоянов и външен министър в кабинета „Костов“ Надежда Михайлова, като в писмото на Димитров

изрично е записано, че това е тест за бъдещото взаимодействие

между МВнР и лобистката кантора. Хората на Костов явно са останали доволни от резултата от теста, защото на 25 март 1999 е подписан стратегически договор между JWI и МВнР в лицето на тогавашния посланик на страната ни в САЩ и бивш премиер Филип Димитров, прекратен чак към края на мандата на кабинета „Костов“. Предвиденото в контракта заплащане е 150 000 долара на шестмесечие, като по споразумението са изплатени колосални суми за „стратегически съвети и пиар услуги“, за да бъдат убедени ключови фактори в страната да подсилят връзките между правителствата на САЩ и България. В сумата влиза заплащане за вече гореспоменатите интервюта. След падането от власт на кабинета „Костов“ взаимодействието между JWI и страната ни, в това число нейни институции или отделни лица, престава, за да се възроди сега, в услуга на едно от любимите отрочета на Командира – Цветан Василев. От контракта между него и лобистката фирма, депозиран в министерството на правосъдието на САЩ, лъсва, че банкерът-беглец е

представил като свой основен адрес

не този в Белград, на който се подписва в местното РПУ от близо 3 години,

а в София. Василев обявил, че обитава имот на столичната ул. „Кричим“ 78, водещ се на негово име и на името на жена му. Парадоксите далеч не спират дотук. Освен че по документи, които официално ще бъдат използвани в САЩ, Василев твърди, че обитава апартамент в София, посоченото от него жилище е под запор от комисията за отнемане на бандитското имане. В контракта е записано, че банкерът-беглец ще заплаща консултантски хонорари в размер на по 50 000 долара, като всеки месец ще му бъдат предавани фактури за тези суми, както и за разходите за пътувания в бизнес класа, които също трябва да покрива. Договорът е за 6-месечен период, като изрично е записано, че целта му е да се помогне на клиента да стартира процедура по закона „Магнитски“ и е предвидено, ако задачите бъдат постигнати преди изтичането на половин-годишния срок, Василев да си спести една или повече вноски. Контрактът е подписан на 13 юли и депозиран в министерството на правосъдието на САЩ от JWI на 20 юли, но проверка на Агенция „Монитор“ показва, че

комплотът с депозирането на жалба от страна на Василев по закона „Магнитски“

е стартирал по-рано – още през юни тази година. На първи въпросния месец бившият губернатор от редиците на демократите на щата Ню Мексико Бил Ричардсън публикува свой коментар в сайта The Hill- същия, в който излезе новината за процедурата, стартирана от Василев. В коментара си Ричардсън обявява, че законът „Магнитски“ трябва да покрива не само случаи, свързани с Русия, но и с други държави, като заявява, че скоро ще приведе до знанието на ключови конгресмени „пример за корпоративен рейд“ от страна от бившия съветски блок, като макар даденото от него описание да не съдържа имена, ясно е уточнено, че става въпрос за бивш банкер.

Както вече Агенция „Монитор“ писа, Бил Ричардсън, който ще играе ключова роля в процедурата по закона „Магнитски“, е пряко свързан с милиардера-спекулант Джордж Сорос и дори е ползвал дарение от него в размер на 50 000 долара. Ричардсън е идвал в България преди две години по покана не на друг, а на Атлантическия клуб, а с Василев се бил запознал по линия на Атлантическия съвет на САЩ. Клонът на съвета в България е създаден от хора като Велизар Шаламанов например, който бе сред героите на стенограмите от АРГО гейт.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кметове се презастраховат при събирането на ЕГН-та

Заради криворазбрани разпоредби и в разрез с новите европейски правила за защита на личните данни (GDPR) кметове и общински чиновници масово събират допълнителни документи на хартия от гражданите.

На протест за втори път през последните дни

Автобуси и тирове задръстват столицата

На протест за втори път през последните дни

Автобуси и камиони ще блокират центъра на София и „Цариградско шосе“. Шествие на рейсове ще премине от храм-паметника „Св. Александър Невски” до Централна автобусна гара, докато над 50 тежки камиона ще останат на най-натоварената столична пътна артерия.