Снимки

Липсата на закон за театъра е една от причините големият актьор Васил Михайлов да откаже присъдената му от Съюза на артистите специална награда за изключителен принос към театралното изкуство, стана ясно през уикенда. Ден след обявяването на театралните награди и номинации „Икар“ Михайлов отсече, че няма да я вземе.

„Това е моят малък протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра“, изтъкна той. За „Монитор“ Михайлов направи лаконичен коментар: „Не ви ли прави впечатление, че се правят реформи без закон, това възможно ли е?! Всичко спи. Двайсет години не сте ли видели какво става със законите, с театъра, с културата?!“ Запитан от „Монитор“ вижда ли законов вакуум в сферата на театъра, актьорът каза, че все пак не това е бил центърът на неговото изказване.

Легендарният екранен капитан Петко войвода каза, че скоро ще навърши 80 и със своя опит, своите успехи и своите грешки, които навярно не са липсвали през годините, си е извоювал привилегията да отказва срещи, роли и награди. Актьорът подчерта още, че


 

отдавна не е член на Съюза на артистите в България


 

Васил Михайлов припомни за неуспеха си преди близо 3 десетилетия (през 1990 г.) да прокара закон за театъра. „Когато бях във Великото народно събрание... аз, Тодор Колев, Вили Цанков, Стоян Попов и режисьорът Реджеб Садък, бяхме създали закон за театъра, който успяхме да раздадем на депутатите. Но тогава министърът на културата Димо Димов и председателят на Съюза на артистите Стефан Илиев не харесаха закона, който игнорираше и министерството, и съюза“, изтъкна той.

По-подробно се съгласи да коментира темата за евентуалните законови пробойни шефът на САБ Христо Мутафчиев с уговорката, че го прави от днешна гледна точка и не е запознат с някогашния проектозакон, предложен от Васил Михайлов, тъй като по онова време навярно е бил още студент. „Най-вероятно


 

има необходимост от закони


 

които да регламентират още по-конкретно и задълбочено нашата професия, защото тя е една от най-незащитените, една от най-незащитимите и една от най-трудно регламентираните. Все пак става въпрос за талант. А не за материали като желязо и дърво, от които да направиш масичка“, картинно се изрази той.

В момента уредбата за работата на българските театри и съществуването на актьорската професия са регламентирани в Кодекса на труда. „Но със сигурност са необходими и още мерки, които да предпазят колегите ни от некоректно отношение от работодатели към труда на твореца, който раздава сърцето си на сцената“, заяви Мутафчиев. Той припомни, че в годините са правени не една и две работни групи, които да изработят бъдещия закон за театъра, защото такъв в момента няма. Според шефа на САБ трудностите произтичат от това, че театри съществуват и функционират в различни по своята специфика градове и региони – със своите демографски, икономически и етнически характеристики. „Много е трудно да се намерят хора, които да работят по закон, който да обслужи целия български театър наведнъж. Може би поради тази причина и досега няма закон за театъра и той съществува в общата проблематика на Закона за закрила и развитие на културата“, заключи Христо Мутафчиев. Той припомни, че законодателната инициатива за това трябва да излезе от Министерството на културата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ариана Гранде си татуира пчела след атентата

Поп сензацияята Ариана Гранде почете жертвите на миналогодишната терористична атака по време на неин концерт в Манчестър с татуировка. Изображението е на пчела – символът на града, като крилата й са разперени във формата на сърце и са придружени от посланието „Завинаги“.

Итън Хоук разкрива „Истината за Катрин"

Актьорът Итън Хоук ще участва в новия филм на режисьора Хирокадзу Коре-Еда - тазгодишния лауреат на наградата „Златна палма“ от фестивала в Кан с „Магазинни крадци“.

Оперират Кристин Илиева в Истанбул

Моделът Кристин Илиева е приета по спешност в истанбулската болница „Йедитепе“. Причината – 20-годишната красавица е получила костна инфекция, поради което отново ще бъде оперирана в Турция.