0

Н ови пътища, средна работна заплата от 1000 евро, безплатни учебници, догонващ растеж. Това са главните акценти в предизборните програми на управляващите и на основните парламентарно представени опозиционни партии, показа проверка на „Монитор“.

Нови пътища, средна работна заплата от 1000 евро, безплатни учебници, догонващ растеж. Това са главните акценти в предизборните програми на управляващите и на основните парламентарно представени опозиционни партии, показа проверка на „Монитор“.

500 км магистрали и скоростни пътища и 4000 км 2-ри и 3-ти клас пътища е заложено в предизборната програма на ГЕРБ. От партията обещават също средната работна заплата да стане 1000 евро, а минималната - 500 евро. Средната пенсия пък да бъде 600 лв., предвижда още програмата им. Приоритет е приемането на България в еврозоната, като това може да стане до 2024 година. ГЕРБ твърдят също, че ще увеличат разходите за образование до 5 на сто от БВП, ако получат нов мандат във властта. В програмата им е записано още, че до 2025 г. БВП ще нарасне към 100 млрд. евро, като за 12 месеца ще бъде възстановен загубеният БВП през периода на кризата. Предлагат и шесткратно увеличение на публичните разходи за иновации, насочени към бизнеса от 127 млн. лв. за последните 4 години до 760 млн. лева до 2025 г.

На безплатното пък са заложили в предизборната си програма БСП, като те твърдят, че ще осигурят безплатни учебници за всички ученици от 1-ви до 12-и клас, безплатни лекарства за деца до 14 г., безплатни детски градини и ясли, както и еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година за всички деца от 1-ви до 4-ти клас. Искат и премахване на статута на търговски дружества на болниците.

В предизборната си програма другата основна опозиционна партия - ДПС, залага на ускорен, догонващ, иновативен икономически растеж, устойчиво, зелено ориентирано развитие на ключови сектори с потенциал за догонващ растеж –„Чиста енергия, чиста вода, чист въздух, чиста храна“, насърчаване на инвестициите чрез активната помощ на държавата и участието й във всички фази на инвестиционния процес с цел ускоряването му. Като основни принципи на управлението са записали върховенство на закона, активно участие в процесите на управление на ЕС, честност, откритост и прозрачност – в отношението към българските граждани и между институциите на държавата и партньорско сътрудничество с бизнеса, местните власти, академичните среди, гражданското общество.

Едни от настоящите партньори във властта ВМРО са записали средната пенсия поетапно да достигне минимум 700 лв. до края на мандата през 2025 г. Обещават също ваучери за лекарства по 70 лв. на месец за бедните пенсионери и хронично болни българи и ваучери на стойност 100 лв. за почивка в български курорти за всеки български пенсионер, работещ, студент и ученик. Предлагат и създаване на Министерство на българите в чужбина, обединяващо грижите за българските организации, образованието, културно-информационните центрове и медии, проекти.