0

Ч етири години да създаваш красота.

Това прави бившият военен Дойчин Владимиров, който притежава първата у нас ферма за водни лилии край Плевен.

Как му е хрумнала идеята? Няма нищо случайно, нещо, което е писано, става, връща лентата назад той.

Разказва, че всичко започнало, когато отишъл на екскурзия в Индонезия. Предложението за пътуването дошло от негови приятели и в началото той подходил скептично.

Четири години да създаваш красота.

Това прави бившият военен Дойчин Владимиров, който притежава първата у нас ферма за водни лилии край Плевен.

Как му е хрумнала идеята? Няма нищо случайно, нещо, което е писано, става, връща лентата назад той.

Разказва, че всичко започнало, когато отишъл на екскурзия в Индонезия. Предложението за пътуването дошло от негови приятели и в началото той подходил скептично.

Сега си дава сметка, че именно това пътуване преобърнало живота му. Когато в Индонезия видях техните красоти – водни лилии и лотоси, дойде искрата, която запали огъня, разказва цветарят. След като се прибрал в България, се захванал да прави първото си езеро.


Стопанство


В момента стопанството му се разпростира върху 2 декара. Има седем-осем езера. Най-голямото е с площ 600 квадрата, другите са по 100-200 квадрата. Има и оранжерия със зони за отделните цветове.

Дойчин в момента е горд собственик на колекция от 38 цвята, но твърди, че това е само началото, защото негови европейски колеги имат по 100 цвята и нагоре. Мечтае да създаде собствен цвят. Тази мечта обаче е оставена за в бъдеще време. Сега се е концентрирал върху стопанството си и обогатяване на колекцията си, в която почетно място заема Черната принцеса – лилия с много тъмен цвят. Но перлата в колекцията му е Detective Erika – виолетова водна лилия, спечелила световния конкурс по красота през 2016 г. У нас има общо две такива – другата е притежание на колекционер.


Сам


Дойчин разказва, че всичко е направил сам – със свои пари и личен труд, защото за този вид ферми няма европейско финансиране. Посреща клиенти всеки ден, някои минават само за да разглеждат, други купуват на място. Има планове да развива тази дейност, да посреща гости, като направи алеи с табели в стопанството си.

„Лилиите са два вида - обяснява Дойчин – тропически и зимоустойчиви“. Във фермата си той отглежда зимоустойчивите, които са пригодени за нашите климатични условия. Това красиво растение си има и други имена – наричат ги още водни нимфеи и водни рози. Всяка се различава с цвета си. А да се създаде и патентова един цвят са нужни между 5 и 15 години. Един ден той също може да създаде свой цвят, но все още не се чувства подготвен, защото по думите му това е цяла наука. Първо трябва да направя колекцията, а тя не се поддържа лесно, това е къртовски труд, разказва Дойчин. Всичко направил стъпка по стъпка – първо езерце, после по-голямо езеро, обслужващо езеро и т.н.


Клиенти


На клиентите си предлага не разсад, а готови растения. Те идват, разглеждат и си избират на място. Това е коренно различен подход. Няма опасност да купиш нещо, да пише, че е един цвят, а да се получи друг, обяснява Дойчин.

Смята, че цените, по които продава, са доста разумни. Патентованите лилии са с твърда цена, защото такава е договорката – закупил ги от Европа с право на размножаване и предлагане у нас. Но ако там броят е от 30 до 100 евро, то у нас цената е едва 30 лева.

Самият той е купил готови растения, снабдява се от асоциация, която също така организира и конкурсите по красота за водните лилии.

Хората, които си купуват тези растения, са ценители на красотата, убеден е Дойчин. Сред неговите клиенти има много къщи за гости и хотели. Има и частни лица, които искат да си разкрасят къщите и вилите с езеро с лилии. Дойчин е снабдявал с красивите растения и много общински паркове.

Хит


Но последният хит е мъже да купуват на половинката си лилия, която може да се гледа в аквариум или друг съд с вода. Обикновено това са господа, чиято дама на сърцето се казва Лилия. Вместо букет за именния или рождения ден й подаряват истинска лилия. Цената е колкото букет червени рози, но водните красавици остават трайно да красят дома ни. Водните нимфеи се търсят много и като коледен подарък.

Обяснявам на своите клиенти, че не е нужно да си имат цяло езеро, за да гледат водни лилии. В Индонезия водните лилии и лотоси се гледат в купи или други съдове с вода, които може да се сложат на терасата или в градината, казва Дойчин. Той пояснява, че растенията се делят на три вида според дълбочината, която им е нужна. Тези, които виреят в съдове с вода, се наричат джуджета. Те обичат дълбочина от 20 до 40 см. Тези от 40 до 80 см са средно дълбоки водни лилии. А над 80 см – дълбоководни.


Правила


Хората идват и ме питат как да направя езерото, как да засадя. Отговарям им много добронамерено, казва Дойчин. Той обяснява, че първото и най-важното е лилията да е правилно засадена. Това е основен фактор за цъфтеж. Тук роля играе дълбочината, защото при различна дълбочина и температурата на водата е различна. Колкото по-ниска е тя, толкова растението по-бавно се развива.

Второто много важно нещо е лилията да бъде сложена на слънце. 99 процента от водните нимфеи са любители на слънчевите лъчи.


Торове


Като за всички растения, третият важен фактор е хранителната среда. И лилиите си искат хранителни вещества – основните са фосфор, калий и азот. Много хора обаче не са и чували, че водните нимфеи се подхранват. За целта си има специални торове за водни растения, които не се разграждат във вода и действат до шест месеца.

Торенето спомага за образуване на хубава коренова система, а щом има грудка, ще има листа, щом има листа, ще има цветоноси, а щом има цветоноси, ще има и красота, казва Дойчин.

Той обяснява добронамерено на хората, че естествената среда е най-добра за лилиите. Когато се засадят на дъното на езерото, а не в съд, който да ги ограничава, ние създаваме естествено блато и този метод е най-добър.


Аромат


Обикновено хората са запленени от красотата на лилиите, но ги оценяват само с очите си. Забравят, че лилията има и аромат и то прекрасен. Те са не само красиви, а и много уханни.

В момента в голямото езеро има над 1000 цъфнали лилии. Това е море от цветове. Дойчин смята, че създавайки красота, прави добро и животът му е осмислен. А доброто се връща.

КАРЕ:

Първият цвят се разтворил на Цветница

Ако искате вярвайте, но миналата година лилиите цъфтяха от началото на април до 14 декември непрекъснато, въодушевено обяснява Дойчин Владимиров. Тази година първият цвят се разтворил точно на Цветница. Но всичко зависи от климатичните условия, топлината на водата и околната среда. Когато температурата падне под нулата, цъфтежът се прекратява. Според Дойчин лилиите са прекрасно допълнение към зимната градина.

Снимки Фейсбук