1000 евро таван за кеш-плащания в Италия

1000 евро таван за кеш-плащания в Италия

Таванът за плащанията в брой в Италия да стане в бъдеще 1000 евро вместо сегашните 3000 евро – реши министерският съвет в Рим на приключилото рано сутринта среднощно заседание.

Ограничението ще влезе в сила от 1 януари 2022 г., като догодина и през 2021 г. лимитът за харчовете в брой на италианците и техните гости от чужбина ще бъде 2000 евро. Плащанията на суми над 1000 евро ще трябва да се осъществяват задължително с кредитни или дебитни карти, с чекове, банкови преводи и други начини, подлежащи на контрол от финансовите власти.

Мерките за ограничаване до минимум на кеш-плащанията бяха одобрени от правителството на неговата последна сбирка за приемане на бюджета на страната за 2020 г. Основният акцент в него е поставен върху ефикасната борба на държавата с неплащането на данъци и с фискалните измами – машинации, от които според кабинета щели да се набавят нужните допълнително средства за покриване на разходната част на бюджета. За целта ще бъдат стимулирани най-вече разплащанията с карти, като с касовите бележки от тях дори ще бъде организирана национална лотария с награден фонд към 80 млн. евро. А всички търговци, предприемачи и свободни професионалисти, които отказват да приемат кредитни или дебитни карти, ще бъдат глобявани с по 1000 евро на всеки констатиран от властите случай. Интересното е, че занапред направените по електронен път от физическите лица харчове за ресторанти, водопроводни услуги, за обущари, бръснари, фризьори и други сектори, където „данъчното бягство“ е най-яко, ще бъдат признавани за разходи и включвани в годишните данъчни декларации.

В бюджета е предвидено и доста по-голямо от досегашното облагане на печалбите от легалния хазарт – върху тези над 500 евро ще се плаща 15% налог, а над 10 млн. евро – 25% налог или една четвърт от спечелената сума. Финансовите анализатори подчертават в коментарите си за набелязаните мерки, че предстои фискалният контрол в страната да бъде засилен като никога досега. Така например с цел откриването на незаконни доходи в бъдеще служителите на икономическата полиция ще могат да проверяват без прокурорско разрешение дали харчовете на даден данъкоплатец съответстват на неговите приходи.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.