Близо 100 школски автобуса и техните шофьори са хванати в нарушения при масираните проверки около началото на учебната година. Шофьорите най-често нямат преминат психологически тест или карат с изтекла карта за квалификация.

Автобусите пък често са с износени гуми, без технически преглед или с изтекли документи за пожарогасителите, показват данни от съвместната проверка на ИА „Автомобилна администрация“ и МВР.


През септември са проверени 1611 училищни автобуса

дадени са 71 предписания за отстраняване на допуснати несъответствия. Съставени са 26 акта на водачи, като на тях ще им бъдат наложени санкции. Съставени са 3 акта за извършването на превоз с автобуси без обезопасителни колани за водача и пътниците. Предвидената санкция за превозвачите, които не спазват правилата, е 3000 лева. 50 лева пък трябва да плати пътникът, ако не си сложи колана. Ако автобусът не е оборудван с видеорегистратор, фирмата ще трябва да плати глоба от 1500 лв.

Автобусите за деца са снабдени с колани, но шофьори коментираха пред „Монитор“, че децата рядко ги слагат, а и учителките, които ги придружават, също не ги окуражават да го правят. Пред автомобилната администрация обаче няма шофьор, който да си признава, че не кара децата да са с поставени колани.


Сравнително хлабави са и изискванията за шофьорите

които возят деца. Законът изисква едва две години стаж зад волана на автобус, за да можеш да подкараш возило с малки пътници. Има и задължителна минимална възраст от 25 години за заемане на длъжността. Законът изисква и организаторът на пътуването да осигурява безопасното качване и слизане на децата.

Най-често сигнали за нередности до бившата ДАИ подават притеснени родители, които забелязват видими проблеми с автобусите. Инспекторите биват уведомявани за счупено стъкло или огледало за обратно виждане и пращат екип на проверка. Службата към транспортното министерство нямат правомощия да реагират при обаждания, че шофьорът е в нетрезво състояние. Тогава на място отиват полицаи.

Преди началото на учебната година са извършени проверки в предприятията на автобусите и водачите. Проверена е техническата изправност на автобусите, правоспособността на водачите – необходима възраст, стаж и документи за извършване на този вид превоз.


Най-честите предписания са за

липса на табели за превоз на деца

заверки на пожарогасителите, смяна на износени гуми, преминаване на технически преглед или издаване на удостоверение за допълнителен преглед за проверка на оборудването им.

През годините общините и училищата в страната са получили от образователното министерство над 1500 училищни автобуса с различен брой места. Но Автомобилна администрация няма данни колко е средната възраст на автопарка. Автобусите не са предназначени само за средищните училища, а и за основни, средни, обединени, профилирани и професионални школа, чиито ученици живеят извън населеното място. След промени в нормативната уредба от училищния превоз вече могат да се възползват всички ученици с право на безплатен транспорт до 18 г., а не само приоритетно учениците до 16 г. от средищните училища. През миналата учебна година безплатен транспорт ползват общо 88 920 деца в задължителна предучилищна възраст и ученици от 1-ви до 12-и клас. От тях с училищни автобуси се превозват 44 938 деца и ученици. Останалите се възползват от обществен транспорт, за който получават безплатни абонаментни карти.


МОН купи 120 нови автобуса


120 нови автобуса са осигурени за пътуващите ученици на старта на новата учебна година. Те са закупени от 20-те млн. лв., които кабинетът отпусна през май. Тогава от просветното ведомство проучиха какви са нуждите на училища. Така са били подадени над 800 заявки за автобуси. Затова и от МОН са планували закупените превозни средства за пътуващите ученици да бъдат по-голям брой. Миналия месец образователният министър Красимир Вълчев обаче обясни, че това не е се реализирало, тъй като повечето училища искали по-големи превозни средства, които били и по-скъпи от по-малко местните.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.