100 проекта на млади учени в надпревара за 62 000 евро
3

100 проекта на млади учени в надпревара за 62 000 евро

100 проекта от 39 страни ще се състезават за по четири първи, втори и трети награди с общ фонд от 62 000 евро в европейския конкурс за млади учени, чийто домакин е България. Победителят ще си тръгне със 7000 евро, а неговите подгласници съответно с по 5000 евро и 3 500 евро.

За участниците има и специални награди, които включват престой в международни лаборатории и посещение на форуми. Проектите са в десет различни области, като най-много от тях са свързани с химията, медицината и биологията. Най-добрите от тях се избират от жури след няколко сесии, в които младите учени отговарят на въпроси и представят своя труд.

По разработването на екосистема, която да позволява на различни страни да се състезават да създават по-иновативни решения на проблеми, работи Звездин Бесарабов, който е един от представителите ни в конкурса. „Системата гарантира конкурентна среда, която може да се прилага за различни проблеми, да стимулира прогрес в автоматичното каране, диагностика на различни заболявания, както и решения на изкуствения интелект, които имат широки приложения”, обясни възпитаникът на НПМГ „Акад. Л. Чакалов”, който продължава обучението си тази есен в Лондон. По думите му най-добрият начин човек да създава решения на проблеми е ако не той го прави, а вземе изкуствен интелект да му създаде решението. Благодарение на проекта има потенциал да се създаде глобална мрежа от учени, институции, компании и други страни, които да си сътрудничат и едновременно да се състезават за да намерят по-добро решение да даден проблем. Иновации на изкуствения интелект могат да бъдат във всяка една сфера - да прави по-добри прогнози на времето или стоковата борса, анализ на легални документи. Могат да бъдат създадени по-умни системи за управление на светофарите или такива, които създават тестове за учениците въз основа на техния материал и предишни грешки. Звездин и менторът му Тодор Колев вече са сформирали екип под името "ScyNet", който да разработи тази система. Тя трябва да бъде готова до края на годината.

С изследване на два вида клетки на мозъка – микроглия, свързана с имунната система, и инхибиторен неврон, който отговаря за успешното предаване на данни от мозъка, е свързан пък проектът на Николай Пашов. Специален алгоритъм на база изкуствения интелект разпознава снимките и открива разлики в тях. Той може да се използва и от хора, които се занимават с изследвания на мозъка, за да проследят как се е променило положението на различни типове клетки в мозъка. „Ако някъде има повече клетки от един вид, те могат да изследват защо е станало, има ли заболяване”, обясни Николай. В момента той работи със снимки на нежива тъкан, но ако след време се използват от жива, ще могат да се правят прогнози за мозъка, защото ще са от различни стадии на заболяването.

Проект за акустичната левитация е разработила Надя Вероника, която е представител на Испания. Тя използва специална кутия, в чието два края има малки тонколони. Когато звуковите вълни от тях се пресрещнат, Надя създава специален вид вълни и точки, в които няма акустично налягане. „Те са като малки капани около които има налягане, но те остават изолирани“, обясни младата изследователка. По този начин тя е успала да улови буболечки, които остават невредими в „малките капани“, от които не могат да излязат. Надя обясни, че с акустичната левитация могат да се повдигат предмети от всякакъв материал. Благодарение на проекта ще могат да се наблюдават и капки кръв от всеки възможен ъгъл, а не както досега само от една гледна точка с помощта на микроскоп. По същия начин може да се изследва и поведението на бактерии, които се оказва, че се държат по-агресивно в „капана“ на акустичната левитация. Малки искри също могат да бъдат прехвърчат при срещата на двете вълни, произлизащи от тонколоните, които са достатъчно горещи, за да запалят свещ. „Щом с тези малки левитатори можем да запалим свещ, то ако поставим по-големи в пожарогасителите, може да успеем да контролираме пожарите без да увреждаме нещо около тях“, смята Надя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.