100 млн. лв. дават за напояване
2

Приемат проекти до 3 юли

100 млн. лв. дават за напояване

С 200 000 дка увеличават поливните площи

 

Тръгва дълго чаканата мярка за напояване, става ясно от съобщение на земеделското министерство.


До трети юли ще се приемат проекти по две отделни процедури чрез подбор, които се различават според допустимостта на кандидатите. Първата процедура е „Проектни предложения от „Напоителни системи” ЕАД”, по която ще се подпомагат само проекти, подадени от дружеството. Общият размер на финансовата помощ по тази процедурата е 45 419 274 евро. Максималният размер за едно проектно предложение е 6 млн. евро.
Сдружения
Втората процедура е „Проектни предложения от сдружения за напояване и други юридически лица за възстановяване на съществуващи хидромелиоративни съоръжения за напояване”. По нея допустими кандидати са юридически лица, учредени и регистрирани по реда на Закона за сдружения за напояване (ЗСН) и вписани в регистъра на Сдруженията за напояване и юридически лица, както и учредени и регистрирани по реда на Търговския закон или Закона за кооперациите. Общият размер на финансовата помощ по процедурата е 5 046 586 евро. Максималният размер на допустимите разходи за целия период на прилагане на ПРСР 2014-2020 г. за кандидат е 1,5 млн. евро.
Гори
Близо 100 млн. лева е общият бюджет по двете процедури от подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство” от ПРСР. Целта е напоителните съоръжения да бъдат реконструирани и модернизирани в съответствие с идентифицираните нужди. Предвид спецификата на мярката, днес се откриват две
Подаването на проекти се извършва изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН 2020). Необходимо е използването на квалифициран електронен подпис, чрез модула „Е-кандидатстване” на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.
Всички 14 клонове на „Напоителни системи” в страната имат готовност да кандидатстват по подмярката.
Обекти
Дружеството е планирало да участва по процедурата чрез подбор по подмярката със собствени 29 хидромелиоративни обекта, които са от първостепенна важност за напояването на земеделски площи. Централното управление на „Напоителни системи” вече има налична готова проектна документация с инвестиционни предложения за 29 обекта, съобщи миналия месец министър Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос.
След изпълнение на инвестиционните проекти по подмярка 4.3 се очаква увеличение на полетите площи с близо 200 000 дка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.