100 машини ще чистят снега в пазарджишко

100 машини ще чистят снега в пазарджишко

100 бр. машини са предвидени за зимното поддържане на републикански пътища I-ви, II-ри и III-ти клас. 22 са машините, които ще почистват автомагистрала“ Тракия“ в участъка на област Пазарджик. Това стана ясно по време на планово заседание на Областния щаб за защита при бедствия.

Извършени са проверки на наличните количества пясък, сол и химически вещества по опорните пунктове съгласно оперативните планове за АМ „Тракия" и републикански пътища - I-ви, II-ри и III-ти клас на територията на област Пазарджик през сезон 2019/2020г. По данни на РД ПБЗН - Пазарджик през изминалия зимен сезон няма въвеждане на общински или областен план за защита при бедствия и съответно обявяване на „бедствено положение” в общините на територията на областта. Най-много сигнали, свързани с проблеми поради зимните условия, са получени на територията на РС ПБЗН - Пазарджик, Родопската част на областта и района на Средна гора.

Като цяло броят на произшествията е по-малък от предходните 3 зимни периода, а сигналите за бедстващи хора през последните 3 зимни периода е значително намален. Една от вероятните предпоставки за това е своевременното предупреждение в средствата за масово осведомяване за предстоящи снеговалежи и препоръките за ограничаване на пътуванията в районите с предстоящ обилен снеговалеж.

От анализите на произшествията от предходните зими могат да се определят следните критични участъци от пътната инфраструктура, които са основно в Родопската част на областта: Белово-Юндола, Варвара-Велинград-Юндола, Батак-Картела, Пещера-Батак, районът около летовище "Свети Константин" и курортен комплекс Цигов чарк, пътят Юндола-Белмекен, пътят за село Фотиново и Велинград-Сърница.

В района на Средна гора е пътят Панагюрище-Панагюрски колонии. На тези участъци Областно пътно управление и общинските администрации трябва да отделят особено внимание и технически ресурс за преодоляване на последиците от обилни снеговалежи.Географските особености, които способстват за обилни снеговалежи на територията на Пазарджишка област са оценени от Министерството на финансите и в Държавния бюджет за 2019 година спрямо 2018 година са завишени средствата за трансфери за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища на 9 от 12-те общини. 

Това са Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември и Стрелча.В общините Белово, Пещера, Ракитово и Сърница, зимното поддържане се осъществява от общински звена и предприятия към съответните общини. В общините Батак, Брацигово, Велинград, Лесичово, Пазарджик, Панагюрище, Септември и Стрелча се провеждат процедури за избор на фирма-изпълнител за зимно поддържане и снегопочистване.

Поддържането на републиканските пътища на територията на Областно пътно управление - Пазарджик се осъществява по два договора:- За автомагистрала „Тракия" изпълнител на договора е “Автомагистрали” ЕАД, София, а по републикански пътища I-ви, II-ри и III-ти клас на територията на област Пазарджик изпълнител на договора е ДЗЗД “Пътно Поддържане Област Пазарджик и Област Пловдив” - Пловдив.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.