100 хил. чиновници се трудят в администрацията, започват съкращения

100 хил. чиновници се трудят в администрацията, започват съкращения

В момента в държавната администрация работят 100 хиляди души, а от тях предстои да бъдат съкратени 1600. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

На всички министерства е възложено да изчислят от колко служители могат да се лишат, а прецизния анализ ще бъде готов напролет, каза Дончев и допълни, че съкращаването на 1600 души, което е под 2% от работещите, е първата стъпка в административната реформа.

От думите му стана ясно, че следващия етап може да бъде и заличаване на цели звена, които имат дублиращи фукнции. „Оразмеряването на администрациите ни невинаги е адекватно на товара и работата, която вършат. Има звена, където броят служители не съответства на натоварването, т.е., е много по-малък, хората са претоварени. Има и много други звена, където работят повече хора, отколкото трябва. Заради това избягах от варианта да предложа съкращение на плоска ставка – 3,4 или 5%“, обясни вицепремиерът.

Дончев е на мнение, че работещите в държавната администрация трябва да се съобразяват с процесите в последните 30 години, а някой от тях изобщо не се адаптирали и повлияли от промените. „Някои от администрациите съществуват във времената, когато едно писмо е пътувало 7 дни и не е имало електронна поща и не е имало други комуникационни технологии. Те са оразмерявани съобразно други темпове, динамика на движение на населението. Целта е да имаме по-малко на брой хора, работещи в държавната администрация, които да бъдат по-мотивирани, по-честни, по-отдадени и по-любезни с гражданите“, каза Дончев. Той не отрича, че се среща съпротива при орязването на бройките дори от страна на министри. Вицепремиерът не изключва и чиновнически протести, но е категоричен, че административната реформа не трябва да се отлага.

Междувременно външният министър Екатерина Захариева заяви, че в ръководеното от нея ведомство ще бъдат съкратени 38 щатни бройки. „Това са тези бройки, които са отпуснати в допълнение на министерството във връзка с функциите на Българското председателство на Съвета на ЕС“, обясни Захариева. Щатът на външно министерството от 2010 г. не е променян и наброява 1344 души, уточни дипломат номер 1.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.