100 години след смъртта на британски артилерист семейството намери гроба му
4

100 години след смъртта на британски артилерист семейството намери гроба му

Оставиха до надгробната му плоча медалите, които били изпратени посмъртно до майка му

Точно 100 години след смъртта по време на Първата световна война на британския артилерист Ейбрахам Джоунс неговото семейство намери гроба му в Пловдив и остави там медалите му. 

Дейв и Бернадет Джоунс разучавали семейната история, когато попаднали на интересната история за загиналия по време на войната прачичо. На 12 ноември, когато по традиция на Централните гробища в Пловдив се провежда възпоменателна церемония на загиналите военослужещи и цивилни от Великобритания, семейство Джоунс се поклониха пред гроба на своя роднина.

Ейбрахам Джоунс си отишъл от този свят съвсем млад – едва на 24 години. Починал е точно преди 100 години – на 6 ноември 1918г. Не е бил убит в битка. Бил е много болен и е издъхнал от пневмония. В британската армия е служел, като артилерист. За краткия си живот в село до Манчестър не е успял да създаде семейство, но пък за сметка на това е имал приятелки. Това разказа след възпоменателната церемония в Пловдив Дейв Джоунс.

„Моят баща се е казвал Каръл Ейбрахам Джоунс. Когато е бил малък често се е чудел защо е кръстен Ейбрахам, тъй като това име не е типично за Манчестър и за Англия”, започва разказа си Дейв Джоунс. Всъщност, когато семейната история била разкрита, станало ясно, че е кръстен на своя чичо, на загиналия в далечна България британски артилерист. Именно бащата на Дейв започнал да събира информация за родословното дърво на фамилията им. След смъртта му Дейв продължава делото му и така попада на родното място на прачичо си Ейбрахам Джоунс.

Говорил с много близки и далечни роднини. Намерил писмата, които прачичо му е пишел до майка си. „Писмата до майка му са много тъжни и са точно от периода, в който той е боледувал”, разказва Дейв. Миналата Коледа негов братовчед от селото на загиналия войник му дал една кутия. Никой не знаел какво има в кутията, която била предавана през годините в рода Джоунс.

Отворили я и видели вътре медалите на Ейбрахам Джоунс. Те били изпратени на майка му след смъртта на сина й. Защо обаче британският артилерист е бил награден с четири медала, не е ясно и до момента. Дейв Джоунс предполага, че прачичо му ги е получил, защото е участвал в цялата Първа световна война.

„Роднините ми завещаха медалите и тогава аз реших, че ще дойда до Пловдив и ще донеса медалите върху гроба на Ейбрахам. Тогава се свързах с британското посолство и научих за церемонията по повод възпоменанието. За нас днес е много специален ден да бъдем тук, да донесем медалите на мястото, където трябва да са”, каза Дейв Джоунс. От реката, която преминава през родното село на загиналия артилерист Дейв и Бернадет са взели и камък, който поставиха до гроба редом с медалите.

На възпоменателната церемония в Пловдив присъстваха посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс и зам.-посланика на Ирландия Катрин Лолър, както и областният управител Здравко Димитров и зам.-кмета на община Пловдив Георги Титюков. 54 са надгробните плочи в Пловдив на британците, загинали по време на Първата световна война.

„120 000 българи работят във Великобритания в момента и допринасят за развитието на британската икономика. Техният статус няма да се промени след Брекзит. Всичко ще зависи от изхода на споразуменията, нонамеренията са българите като цяло да са добре дошли, да могат да посещават, да учат, да работят във Великобритания свободно. Въпреки това за в бъдеще със сигурност ще има нови споразумения, които обаче няма да влязат в сила преди 2021-ва година”, заяви в отговор на журналистически въпрос посланик Хопкинс. Тя подчерта, че се очаква развитие на преговорите за Брекзит в следващите месеци.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.