100 000 т текстилни отпадъци всяка година отиват на бунището

100 000 т текстилни отпадъци всяка година отиват на бунището

„В България годишно се депонират по 100 хиляди тона текстил. Чрез обслужването на текстилни отпадъци у нас, са събрани повече от 1700 тона текстилни изделия. В момента, в страната ни има разположени около 200 специализирани контейнера за текстилни отпадъци на територията на 13 общини”, обяви Сирма Желева, мениджър „Устойчиво развитие” във фирма за дрехи втора употреба, по време на дискусионен уебинар, организиран от Бюрото за връзка на Европейския парламент у нас и Националното сдружение на общините в България.

„Годишното потребление на европееца е 26 килограма, като едва 1% от него се рециклират в нови дрехи”, каза още Желева. По думите й, кръгова икономика на текстилни отпадъци се осъществява в България от много години.

Според датчанката Маргрете Аукен, която е член на Европейския парламент, количеството консумирани ресурси от хората по света е колкото три планети.

През март 2020 година, Европейската комисия прие нов План за действие за кръгова икономика или т.нар. „зелена сделка”. В този план са залегнали 35 законодателни и незаконодателни мерки за период от 3 години. Мерките се отнасят за дизайна на продуктите, устойчиво потребление, зелени обществени поръчки, износ на отпадъци и вторична употреба на материали.

Тисе Стелпстра, член на Изпълнителния съвет на провинция Дренте в Нидерландия и докладчик по становището на Комитета на регионите, смята, че за да има истинска кръгова икономика, първо трябва да се промени манталитета на гражданите. „Ролята на местните органи е подценявана. Те имат възможността да се справят с този проблем и да приближат кръговата икономика към гражданите. Всичко това засяга управлението на водните цикли, на сградите и отпадъците. Има много добри примери в различните държави, като управлението на отпадъците в София и Бургас, както и Националната програма за енергийна ефективност и рехабилитация на сградите в България”, каза още Стелпстра, цитирана от БНР.

„За българските местни власти има няколко приоритета. Ясно дефиниране на отговорностите и задълженията на всички ангажирани в процеса на управление на отпадъците. Всеки производител или вносител на продукти, трябва да бъде оперативно и финансово отговорен за разходите по събиране на опаковки, сортирането им и последващото им оползотворяване”, смята кметът на Община Сливен Стефан Радев, който е член на европейския комитет на регионите.

Един от европейските отличници в сферата на управление на отпадъците е Община Любляна. „През миналата година, 69 % от всички отпадъци в Любляна са събрани разделно. Оздравихме завода за обработка на отпадъци, който е най-модерния в Европа. Там се обработват повече от половината отпадъци от домакинства в 57 общини в Словения. Целта на завода е да извлече максимален брой материали, които да бъдат рециклирани. Например, във всички училища в Любляна се използва високоустойчива хартия, която е рециклирана от картонените кутии за сок и мляко”, каза Нина Санкович от дружеството за комунални услуги в словенската столица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.