10 студенти от Лом със $ 800 до $ 6000 долара стипендия

10 студенти от Лом със $ 800 до $ 6000 долара стипендия

От 800 до 6000 долара годишна стипендия ще получат десет студенти от Лом, които се обучават в български и чужди университети

Парите за тях, са от направеното през 2016 г. дарение , завещано на ломската гимназия "Найден Геров"от българския емигрант в САЩ д-р Андрей Георгиев,бивш възпитаник на гимназията.

Изричаната воля на дарителя, е средствата да бъдат използвани за подпомагане на талантливи студенти, възпитаници на ломската гимназия.

Училищното ръководство, заедно с преподавателите, училищното настоятелство изготвят през 2017 г. 10 страници статут на учредената стипендия „Д-р Андрей Георгиев” , която е персонална годишна стипендия за обучение във висши учебни заведения, учредена от Профилирана гимназия „Найден Геров” – Лом и приета с решение на Педагогическия съвет на гимназията. Точно и ясно , по строги правила и критерии, се отпускат стипендиите всяка година, разказа директорът на политехническа гимназия "Найден Геров" Теодор Йончев. По определените правила миналата година се определят и първите дест студенти, които ще получат стипендията, но парите закъсняват и студентите започват следането си без да получат парите, уточнява директорът.

Но преди дни за изненада на всички парите са постъпили в сметките на училището и те са повече от очакваният милион долара. Полученото дарение е два пъти по-голяма - в размер на 2 млн.долара ,уточни директорът.

Преводът е пристгнал на 3 юли и предстои да раздадем парите на десетимата студенти определени на от миналата първа сесия, каза директорът. За стипендианти са обявени десет наши ученици. От тях двама се обучават в Англия, осем в България. Те първи ще получат стипендията, когато изготвим и подпишем с тях стипендиантските договори.

Вече сме обявили и втора сесия, която ще касае завършилите тази година ученици. Срокът за подаване на кандидатурите за новите стипендии вече започна от 1 юли, допълни директорът.Новите степендианти ще бъдат определени през есента.

"Макар тази стипендия да не покрива 100 на сто разходите, все пак си е доста сериозна помощ. Сумата за чужбина е 6000 долара, за България 800. Сумата от 2 млн.долара , която получи гимназията ще даде възможност да се определят стипендии доста години напред. През 2017 г. направихме разчет за сумата от 1 мнл. долара, но сега с тези 2 милиона, срокът ще е двойно по-дълъг. Периодът на действие на стипендията ще бъде не по-малък от 30 години, уточнява Теодор Йончев. ончев, директор ПГ Найден Геров Лом

Според волята на дарителя парите от дарението ще бъдат изразходвани само за стипендии на възпитаници на Ломската гимназия. Няма изискване след завършване на висшето си образование те да се върнат в родния си град, уточни директорът . 

Кой е дарителят?Д-р Андрей Георгиев е роден през март 1921 г. в София, завършва Ломската гимназия през 1939 година. После е учил медицина в София и заминава за специализация в Чехословакия. След това обаче не се връща у България и остава да живее до смъртта си през 2014 г. в САЩ.

 Изненадата за ломчани преди дни не била само с два пъти по голямото дарение . За изненада и радост Общината в Лом също е получила дарение от 500 хиляди долара, които са постъпили от завещанието на д-р Андрей Георгиев в сметките на общината, каза кметът на общината Пенка Пенкова. Тя още не е съобщила новината на хората от Лом, но е щастлива, че с парите ще може да се направи нещо голямо за дунавското градче и жителите му. А какво точно ще бъде то - ще се направи обществено допитване.

Кои са част от първите студенти носители на стипендиите от дарителския фонд на ломската гимназия!

Мартин Василев е студент в България и с радост очаква да вземе обещаната стипендия от 800 долара.Остава да попълни документите и договора и ще ги получи. По време на първата си студенска година за да се издържа се е наложило да работи и да учи.

Богдан Динчев, също следва в България - в специалността „Икономика и финанси с английски език”. И той е отличник и също е сред одобрените, които ще получат д стипендията от 800 долара.Младият мъж е категоричен, че ще вложи парите изцяло в образованието си.

Образованието си в Англия като първокурсник започнал през есента на м.г. и Юлиян Владимиров, също счелелил стипендията от ломската гимназия. Поради забавянето на парите, за да се издържа в Англия се наложило да вземе заем, за да си плаща семестриалните такси.Затова и сега с нетърпението очаква стипендията от 6000 долара.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.