10% ръст на стипендиите за студенти и докторанти

10% ръст на стипендиите за студенти и докторанти

Размерът на студентските и докторантските стипендии се очаква да скочи с 10%. Средствата за увеличението ще бъдат отпуснати от актуализацията на бюджета, обясни образователният министър проф. Николай Денков. Той подчерта, че процедурата все още не е приключила.

„По тази идея работим от доста време. Важното е да имаме съгласите със Съвета на ректорите, че тази мярка трябва да се реализира. Хубавото е, че за нея има отпуснати средства с актуализацията на бюджета. До края на тази година са осигурени с част от тези 15 млн. лв.,които бяха гласувани. Процедурата още не е завършила, затова не сме я анонсирали до днес, тъй като трябва да мине през Министерство на финансите, но не очакваме проблеми”, разясни проф. Денков. Тази бакалаври и магистри ще могат да получат минимум 100 лв.,а не както досега 85 лв., а максимумът се вдига на 200 от 180 лв. Стипендиите на докторантите пък ще бъдат увеличени от 500 на 550 лв.

Информацията за скока на стипендиите без анонсирана от Националното представителство на студентските съвети в писмо до медиите. В него те призовават  още да бъде продължена програмата за обновяване и ремонтиране на студентските общежития, като поискаха да бъдат предвидени нови 100 млн. лв.  през 2022 г. От организацията искат още понижаване на лихвения процент на студентското кредитиране от 7% на 3 %, като за целта е сформирана работна група от страна на министерството, която да обсъди това.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.