Почти десетократно се е увеличил броят на учениците, които са се насочили към професионално обучение за електромобили.Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който получи голямата награда „Кубратов меч“ за цялостен принос и за създаване на първия в България „Секторен съвет за електрическа мобилност“ като модел за връзка между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение. 

През 2016 - 2017 учебна година по специалността „Електрически превозни средства“ са се обучавали 22-ма ученици в една професионална гимназия, а през 2018 - 2019 учебна година – 265 ученици в седем професионални гимназии. Интересът към специалността нараства и в утвърдения план-прием за 2019/2020 година броят на училищата, заявили тази специалност, е осем, а планираният брой ученици за прием след седми клас по специалността е 208.

ПГТЕ „Хенри Форд“ е една от гимназиите, в които учениците имат възможност да се обучават в тази специалност. Тя е оборудвана с една от най-модерните лаборатории, в която гимназистите могат да се обучават на хибридни и електробомили. „Ние им осигуряване тяхното практическо обучение в най-добрите бази“, заяви директорът на гимназията Таньо Стойчев. Учениците от специалността са в дуално обучени и имат възможността да карат практика в най-модерните автомобилни заводи. Допълнителен

стимул за тях е и стипендията от 50 лв.,

която получават като ученици в дуална паралелка. Директорът заяви, че поради голямото търсене на специалисти, които могат да поддържат електромобили, току-що завършилите ученици биха имали стартова заплата 1100 – 1 2 00 лв. „Един от проблемите, които трябва да се реши опазването на природата и намаляването на процента на бензиновите и дизеловите автомобили и увеличаване на броя на хибридните и електрическите автомобили“, подчерта Стойчев.

Министър Вълчев пък обясни, че съвместната работа между бизнеса и професионалните гимназии е важна и необходима. „Радвам се, че имаме възможност да работим заедно, за да осигурим

модерно професионално образование

в съответствие с потребностите на пазара на труда и с най-новите тенденции за развитие на сектора“, каза министърът.

В обръщението си Вълчев допълни, че предстои разработването на учебни програми и информационни събития за засилване на интереса у учениците към специалността. Министърът посочи, че заедно с това ще се провеждат и обучения на учителите за надграждане на уменията за преподаване в партньорство с компаниите и висшите училища.

Общият брой на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 7246. От тях леките автомобили, изцяло електрически, са 741, а хибридните - 5753, което е ръст от над 600 на сто за последните пет години. Данните показват, че за периода от септември 2018 г. до януари 2019 г. ръстът на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната е достигнал 34%, съобщи зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

Студент от Пазарджик изчезна в София, издирва се

20-годишният Николай Митов от пазарджишкото село Сарая, който е студент втора година в Софийския университет“ Св. Кл. Охридски“, е изчезнал и се издирва, съобщиха негови приятели във Фейсбук. Те са силни притеснени и очакват да чуят добри новини, а снимката на момчето се споделя в различни профили в социалната мрежа с надеждата, че някой може да даде някаква информация за студента.