0
  • Сумата се отпуска на два транша за редовно учещи майки
  • Има условие жената да не е осигурена и да не получава други обезщетения
  • Сумата се отпуска на два транша за редовно учещи майки
  • Има условие жената да не е осигурена и да не получава други обезщетения

10 пъти по-малко майки студентки са получили еднократна помощ за оглеждане на дете през изминалата година спрямо 2010-а. Това сочат данни на Агенцията за социално подпомагане за „Монитор“. Миналата година 250 майки са получили първия транш от помощта, докато през 2010-а помощта е била изплатена на 1934 студентки, които са родили или осиновили дете.

Еднократната парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка или осиновителка се отпуска на учещите в редовна форма на обучение.

Доходите на семейството не могат да възпрепятстват

студентката да получи сумата, но тя не трябва да е осигурена или да се възползва от други обезщетения. „Майката (осиновителката) има право на еднократна помощ за отглеждане на дете независимо от доходите на семейството, при условие че е записана като студент в редовна форма на обучение във висше училище, получило акредитация и създадено при условията и по реда на Закона за висшето образование към датата на раждане на детето не е осигурена и не получава обезщетение за бременност и раждане, за отглеждане на дете или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст по реда на Кодекса за социално осигуряване“, обясниха от АСП. Условието кандидатите да не бъдат осигурени се оказва и пречка за една част от младите майки. Студентка, на която й предстои да ражда тази година, обясни пред „Монитор“, че се е поинтересувала дали може да получи помощта. Момичето обаче работи и има трудов договор, затова тя трябва да избира дали да получава майчинство в рамките на две години от фирмата си, или да вземе еднократна помощ.

„За да получа помощта, трябва да бъде прекъснат трудовият ми договор. Това е малко дискриминиращо”, смята бъдещата майка. Тя сподели и за

друг проблем пред току-що завършилите университет родители

Студентките, които по време на четиригодишното си обучение се посветят само на учене и нямат две години трудов стаж, не получават майчинство в пълен размер веднага след раждането на бебето. То ще започне да се изплаща месеци след това. Бъдещата майка допълни, че в този случай не се признава опитът, натрупан по време на летни бригади в САЩ.

Друго условие за отпускане на помощта е майката и детето да живеят постоянно в страната, както и детето да не е настанено за отглеждане извън семейството на роднини или близки, в приемно семейство или в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа се извършва от съда.

Правото за получаването на помощта възниква от деня на раждане на детето и/или от датата на записване в редовна форма на обучение на майката. Помощта може да бъде поискана в срок до навършване на една година на малчугана. Изплащането й пък започва от месеца на подаване на молбата.

Размерът на помощта може да се увеличава всяка година

Размерът на еднократната помощ се определя ежегодно със закона за държавния бюджет, но не по-малък от предходната година. През 2021 г. тя е в размер на 2880 лв. независимо от броя на децата. Сумата се изплаща на два пъти. Първият транш от 1440 лв. се получава след влизане в сила на заповедта за отпускането й, независимо дали студентката е положила успешно изпитите си. Майката обаче може да получи другата половина от сумата след представяне на уверение/удостоверение за записан следващ семестър или за завършено висше образование, но не по-късно от навършване на една година от детето. Част от одобрените за помощта студентки обаче прекъсват и не вземат втория транш. От изплатените през 2020-а 655 527 лв. част от сумата са 250 случаи за първо плащане, а друга – за 202 случаи за второ. През 2019-а майките, които са взели цялата сума, също са по-малко. С изплатените 767 814 лв. 299 студентки са получили първия транш, а 228 - втория. До края на април тази година вече са отпуснати 98 помощи, а 107 майки са получили оставащите 1440 лв.

Двойно по-малко татковци избрали да гледат бебето

В годината на пандемия татковците, желаещи да излязат в „майчинство“, за да се грижат за бебетата си, са намалели наполовина. Това става ясно от данни на Националния осигурителен институт, предоставени за „Монитор“.

От началото на 2009 г. с допълнения в разпоредбите на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване се даде законова възможност бащите да излизат в 15-дневен отпуск при раждането на детето си, както и да ползват отпуск по бащинство след навършване на 6-месечна възраст на детето, а също и да получават парични обезщетения от държавното обществено осигуряване за времето на тези отпуски. За деветмесечието на 2020 г. мъжете, излезли в отпуск за отглеждане на дете, са 276 на брой. За същия период на 2019 г. обаче мъжете, получили парични обезщетения, които се водят за “бременност и раждане”, са били 326 души, или с 50 повече спрямо тази година.


Средният размер на майчинството е 47 лв. на ден

47 лв. майчински средно на ден вземат родителите на бебета до годинка. Това показват данните на Националния осигурителен институт от януари до април 2021 г.

В сравнение със същия период на миналата година среднодневният размер на майчинството е скочил с 5 лв. По закон, докато се грижат за детето през първата година от раждането, родителите получават майчински в размер на 90 на сто от заплатата си. Общо 103 888 са взели обезщетение за бременност и раждане по този показател за цялата 2020 г.

Дните, в които са били в майчинство, са близо 15 милиона. Сумата на изплатените майчински доближава половин милион, като средно един човек е получил близо 5000 лв. Родителите, решили да гледат детето си вкъщи, докато навърши две годинки, са 73 000. През втората година от отпуска те вземат 380 лв. Ето защо средният размер на обезщетението на тази група родители намалява до 17 лв. дневно. От общо 87 833 майки или бащи, които получават обезщетение за втората година, 15 138 са се върнали на работа и взимат 190 лв. (половината от 380 лв).