10 пъти печалба от жълтица със светец
3

Купуват ги за именници и кръщенета

10 пъти печалба от жълтица със светец

Опашки пред БНБ за новата златна пара „Рождество Христово“

Най-скъпата възпоменателна златна монета у нас в момента е с образа на свети Георги, а цената й в момента стига до 4-4,5 хиляди лева. Жълтиците на религиозни теми, които Централната банка емитира, са най-търсени и свършват като топъл хляб. Тъй като тиражът им се изчерпва бързо, цената им скача до 10 пъти, какъвто е случаят със свети Георги Победоносец. Това каза пред „Телеграф“ Георги Георгиев, шеф на Софийското нумизматично дружество.

По думите му монетите на светци масово се купуват за подарък за именни дни, за раждане на бебета и кръщенета. Има много възрастни хора, които правят колекции от златните възпоменателни монети за внучетата. Един дядо направи заявка за четири броя за четирите си внучета, посочи Георгиев. По думите му човекът събрал всички вече издадени златни монети на БНБ и сега дебнел само кога ще се пускат нови.

БНБ пуска монетата със свети Георги през 2007 г. Монетите всъщност са две – малка и голяма. Именно голямата струва над 4000 лева в момента, тъй като тиражът от 1500 бройки се изчерпва за отрицателно време и вече много трудно се намира. Монетата е с тегло 8,64 грама.

Коледна

Последната златна монета от серията „Българска иконография“ беше пусната за продажба вчера и предизвика опашка пред БНБ, видя „Телеграф“. Жълтицата, посветена на Рождество Христово, се продава на касите на националната банка за 1300 лева.

Служители разкриха, че опашки са започнали да се образуват още от сутринта, а колекционерите чакат по 30 мин., за да се доредят до касата. Сред чакащите имаше и младежи, които заявиха, че ще подарят златната пара на родителите си за Коледа. На монетата е изобразена библейската сцена на Рождество Христово, а номиналът й е 100 лева. Реалната стойност обаче е много по-висока. Нумизмати изчислиха пред „Телеграф“, че златото за направата й струва около 700 лева. Това означава, че БНБ добавя още 600 лева надценка. На вторичния пазар обаче е възможно и да поскъпне допълнително. Наскоро националната банка вдигна цените на възпоменателните си монети заради поскъпването на златото и среброто.

Тираж

Столевката, посветена на Коледа, е привлекателна за колекционерите и със сравнително ниския си тираж от 2000 бройки. Днес и утре всеки гражданин ще може да закупи от касите на БНБ до 2 броя монети. След това, ако са останали още бройки, те ще се продават без ограничения.

Столевката на Фердинанд остава най-ценна

Най-скъпата българска златна монета след Освобождението обаче си остава жълтицата на Фердинанд от 1894 г. Тя много трудно се намира, а цената й е над 10 000 лева. Ако се появи качествена монета на Фердинанд от същия тираж, цената й стига до 20 000 лева, каза Георгиев. По думите му огромна част от въпросните монети са изнесени извън страната от по-заможни български семейства след 1944 г. Сега се появяват от време на време на търгове в чужбина.

Сурвакарите скочили 25 пъти

Една от най-поскъпналите монети, пускана от БНБ, не е златна, нито сребърна, а от медно-никелова сплав. Става въпрос за Сурвакари, която е с цветно покритие и е пусната през 2002 г. от Централната банка. Цената й била 12 лева, но поради огромния интерес тиражът от 5000 броя е изчерпан и сега вече може да се намери срещу 300 лева. Хората много я търсят, защото е много подходящ подарък за коледно-новогодишните празници, обясни Георги Георгиев.

Най-скъпата антична монета открита до България

Най-скъпата антична монета в историята е открита в Северна Гърция, близо до българската граница. Това е златен EID MAR, посветен на убийството на Юлий Цезар и отсечен по поръчка на Брут. Екземпляр от него беше продаден на аукцион в Лондон в края на ноември за рекордните 2,7 млн. паунда ($3,68 млн.). В света е известно за съществуването на само три такива монети – едната се пази в Британския музей, другата е собственост на Федералната банка на Германия, а третата е именно продадената на частен колекционер преди малко повече от месец. Известно е съществуването на 88 сребърни монети от същата серия. Те са сечени през 42 г. пр. Хр. на Балканите, където се бил установил по негово време един от заговорниците за убийството на Цезар - Марк Юний Брут.

Той изпаднал в немилост, след като властта в Рим била взета от дясната ръка на Цезар – Марк Антоний, и бъдещия пръв император Октавиан Август. В последвалата гражданска война между тях и силите на Брут последният губи живота си. Отсечените от него монети пък били обявени за незаконни. На всеки, който предадял една сребърна пара от серията, му давали в замяна 10, а събраните монети били претопени. Затова и днес са толкова редки. С матрицата, с която били сечени, са произведени и златни монети от същата серия. Те са още по-редки.

Любопитно е, че другата най-скъпа антична монета в историята също е от нашия регион – по-точно от Черно море. Това е златна пара от Пантикапей – сечен в Крим, където имало тракийска колония. Екземпляр от нея бе продаден преди 8 години за $3,25 млн.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.