0

В сяка любов е приказка, която невинаги има щастлив финал. Колкото и добра да е била уводната част, понякога се появяват непреодолими препятствия пред главните герои. Важното е да намерим сили да сложим край на връзката, преди тя да се превърне в страшна история. Затова можем да се огледаме за следните 10 признака, които алармират за наближаващата раздяла:

Всяка любов е приказка, която невинаги има щастлив финал. Колкото и добра да е била уводната част, понякога се появяват непреодолими препятствия пред главните герои. Важното е да намерим сили да сложим край на връзката, преди тя да се превърне в страшна история. Затова можем да се огледаме за следните 10 признака, които алармират за наближаващата раздяла:

Единият от вас е изневерил

Once a cheater, always a cheater. Ако и вие знаете 90% от репликите от „Приятели“ наизуст, знаете, че репликата е на Рейчъл, която цитира майка си по повод „почивката“, която си взимат с Рос. Макар по добро стечение на обстоятелствата шест години по-късно героите отново да намират пътя си един към друг, това рядко се случва в реалния живот. Причината, разбира се, се крие в разрушеното доверие.

В най-добрия вариант и двамата все още сте влюбени един в друг, като приемате, че изневярата е била единствено в сферата на „пиянска изцепка“. (Макар че тук Джони Деп би казал, че щом се намесва втори човек, то е по-вероятно чувствата към него да вземат превес над тези към първия.) Преглътнали сте обидата, поплакали сте, изтрили сте всички общи снимки от социалните мрежи... и после сте простили. Това не е гаранция за просперитета на връзката, като редица психолози подчертават, че шансът романтичните ви отношения да се запазят е изключително малък. Причината – всеки път, когато той или тя излиза с приятели ще се чудите дали това е истина. Вероятно ще се изкушите да надникнете в телефона на половинката за потвърждение, а за финал – ще ви вдигнат и скандал относно преминаването на границата на личното пространство. Накрая ще останете вкъщи отново с кърпички под ръка в чудене колко алкохол точно ще е необходим на вашия любим за следващата „пиянска изцепка“.

 

Сексът е мираж

Сексът в къщата е мираж. Може да приемате това изречение с насмешка, но истината е, че това положение е фатално за една връзка. Колкото и добри отношения да поддържат двама души, ако няма химия в спалнята, то бъдещето им е обречено. Ако жената смени прашките с килотите на баба, защото са по-удобни, мъжът заспива с дистанционно в ръка пред телевизора и интимния живот се превръща в ексклузивно събитие само за празници (рожден ден и Свети Валентин) – то тогава няма смисъл да продължавате напред. Ако не подновите креватните си занимания или единият ще потърси тръпката на друго място, или ще се разделите по взаимно съгласие.  В най-лошата хипотеза се обричате на скука и ядове до края на дните си. Още по-неприятно е чувството, ако желанието напусне само едната страна. Ако пробвате всякакви трикове, за да съблазните отсрещната страна, която винаги е "изморена", то по-добре насочете апетита си към друг партньор. 

Губите интерес към неволите на другия

Мобилният оператор не прекъсва връзката на среднощния ви разговор с половинката? Връзката ви определено е в опасност. Макар и хиперболизирана, тезата е повече от актуална, когато загубите интерес към тривиалните ежедневни неволи на изгората си. В случай, че извъртате очи, когато той изброява прякорите на всеки един от колегите си, участвали в „мега огромния скандал на работа“ или ви идва да си преговорите Менделеевата таблица докато тя обяснява коя точно приятелка й завижда и защо – то определено искрата между вас е на изчезване.

Спомнете си как в първите месеци от връзката ви се смеехте на всяка една от дебилните му шеги и се запитайте какво се е променило. Опитайте да разнообразите  ежедневието си – с романтичен пикник сред природата, концерт на любима група или друга активност, която обичате и двамата. В случай, че отново не проявявате интерес към това какво има да ви каже половинката, по-добре се разделете.

 

Карате се постоянно

Пречи ви дори идеята, че половинката „диша от вашия въздух“. Ядосвате се и за най-дребните неща като оставените мръсни чорапи до леглото или броя на паразитните фрази, които тя използва в рамките на само едно изречение – няма какво да го мислите повече, разделете се преди ситуацията да е погрозняла. Това не означава, че трябва да си хващате чантичката за „чао“ всеки път, когато имате противоречие. Споровете – когато не са ежедневни – са всъщност здравословни, смятат експерти. В случай, че се карате с половинката по-често, отколкото сядате на масата заедно, то това със сигурност е знак, че е време за промяна. Същото важи и ако не успеете да достигнете до общо решение по ключови конфликтни теми, най-вече касаещи съвместното ви бъдеще.

 

Умишлено вбесявате партньора си

Постоянните караници се равняват на червен картон в една връзка. Вие много добре знаете това и нарочно ядосвате партньора си – ровите му в телефона и вдигате скандал, че е харесал снимка от сватбата на другарчето си по чин от първи клас, правите му забележки пред приятелите му, вечер ви „боли главата“, ако се стигне до страстни ласки и т. н. Това е индикация, че сте готови да сложите край на романтичните си отношения, но просто нямате кураж и чакате човекът отсреща да ви изрита.

Бленувате по дните си като свободни птици

Често срещан стереотип за жените е, че планират сватбата си още преди да са срещнали младоженеца. Веднъж открили любовта, те започват да си представят как ще изглеждат общите им деца, как ще ги възпитават, как ще изглежда медения месец... Не е задължително да изпадате чак в такава степен на гледане в бъдещето, за да сте сигурни, че това е човекът за вас. Но ако усетите, че започнете да бленувате за дните си като свободни електрони или за флирт с готиния пич от фитнеса, макар и да нямате сериозни намерения дори да го заговаряте – запитайте се дали все още изпитвате чувства (различни от приятелски) към вашата половинка и ако това не е така, най-добре просто си тръгнете. Пък току-виж мъжът от фитнеса ви заговорил пръв.

Забавлявате се поотделно

Неписано правило за една връзка със статут „сериозна“ е, че пътуванията, излизането с приятели и посещението на културни мероприятия винаги се осъществява от двама ръка за ръка. Ако сте стигнали до момент, в който предпочитате да отидете на концерт или караоке без половинката си, по всяка вероятност човекът до вас ви е в тежест и сте готови да продължите напред.  Дори излизането ви да не е с цел нова свалка, а просто ви е по-приятно да сте само с приятели, без досадно мрънкане, гледане на часовника и потропване с крак, то със сигурност нещо не е наред. Ако партньорът ви пък също не ви кани навън (като изключим шопинг по женски или чисто мъжките сбирки за гледане на футбол и консумиране на стабилно количество бира) – то той също е готов да се впусне в нов романс.

 

Малките жестове остават в миналото

Всеки е чувал фразата, че малките жестове са най-важни. Това важи с пълна сила за тези, които искат щастлива връзка. Ясно е, че всяка двойка минава през т. нар. Honeymoon Phase. Това е началото на връзката, когато сте на крилете на любовта, за вас няма по-специален човек в целия свят, постоянно се целувате, милвате и гушкате. Мъжът радва любимата с цветя, плюшени играчки и бонбони, а жената го глези с гозбите на мама, кафе в леглото и секси  бельо. Периодът трае различно при всяка двойка, но често след края му започват първите любовни караници. Никой не е казал, че ежедневно трябва да си правите изненади, но не боли от време на време да влагате старание, за да поддържате огъня жив. Ако не помните последния път, в който сте се радвали на малък жест, а пък и нямате никакво желание вие да направите такъв за отсрещната страна, това е сигурен знак за изчерпване на връзката.

Поддържате отношения на съквартиранти

В случай, че отношенията ви са стигнали етапа, в който комуникацията върви единствено по линията на „Какво ще има за вечеря?“ и „Би ли изхвърлил боклука?“, то романсът ви вероятно е вече в историята. За да поддържате пеперудите в стомаха, не забравяйте, че е от особено значение начинът, по който засвидетелствате любовта си към любимия. Макар да е сред най-трудно разпознаваемите признаци, че връзката ви върви пък своя финал, защото ежедневието очевидно е погълнало изцяло отношенията ви, а вие не обръщате особено внимание на чувствата си, той е сред най-показателните сигнали. Ако целувките са сведени до абсолютния минимум, завивате се с отделни чаршафи, а репликата „обичам те“ я казвате ей така заради навика, то определено трябва да натиснете бутона refresh на връзката си.

Разговорите за общо бъдеще са извън менюто

Двама влюбени, които още не са се разходили до олтара, често обсъждат каква сватба биха вдигнали (дали леля Гинка от съседното село ще е поканена, кои ще бъдат кумове и кой ще плаща кувертите) . Дори да е само на шега, тази тема винаги предизвиква замечтани усмивки. Ако партньорът ви отбягва разговори за съвместното ви бъдеще, а фразите „Всичко е възможно“ и „Има време“ постоянно фигурират в разговорите, то този човек далеч не е готов да се обвърже с вас. В началото на връзката е нормално, особено за представителите на силния пол. Но ако сте заедно от няколко години, вие мечтаете да се видите с бяла рокля, защото буквално чувате как биологичният ви часовник тиктака, а той упорито избягва темата за годеж, по-добре не си губете времето с него.