0

В продължение на хиляди години жените забременяват и раждат деца в тийнейджърските си години и в началото на 20-те, но напоследък средната възраст на майките се е променила и е над 30 години. Всъщност, през 2017 г. почти половината от всички раждания в Англия и Уелс са били на майки на 30 години.

В продължение на хиляди години жените забременяват и раждат деца в тийнейджърските си години и в началото на 20-те, но напоследък средната възраст на майките се е променила и е над 30 години. Всъщност, през 2017 г. почти половината от всички раждания в Англия и Уелс са били на майки на 30 години.

Съвременната медицина позволява на жените да изберат да отложат раждането на бебе, но има ползи и рискове, свързани със забременяването през 20-те спрямо 30-те години. Разгледахме някои проучвания и разделихме основните плюсове и минуси на раждането на бебе след 20 и след 30 години, за да можете да решите кога е най-подходящото време да станете майка.

Предимства на раждането през 20-те години

1. Тогава сме най-плодовити, следователно имаме най-голям шанс да забременеем

На 25-годишна възраст имате по-големи шансове за зачеване след 3 месеца опити (около 20%), отколкото когато станете на 35 (намаляват до около 12%). Жените се раждат с всички яйцеклетки, които някога ще имат, около 1 милион. Плодовитостта започва бавно да намалява около 32-годишна възраст и този спад става по-бърз след 35. На 37-годишна възраст се очаква да останат около 25 000 яйцеклетки.

2. По-малки шансове за спонтанен аборт и други рискове

За разлика от жените на възраст над 35 години, по-младите майки са по-малко склонни да развият диабет и високо кръвно налягане, когато са бременни. Без тези проблеми и благодарение на по-високото качество на яйцеклетките си, когато сте в 20-те си години, има по-малък риск от спонтанен аборт и раждане на мъртво дете.

Предимства на раждането през 30-те години

1. Вероятно ще печелите повече пари

Вероятно бихте започнали кариерата си през 20-те си години, така че грижите за бебето могат да бъдат по-скъпи, отколкото ако сте по-стабилни от финансова гледна точка през 30-те си години.

Според едно датско проучване майките за първи път на възраст 31-34 години с висше образование биха спечелили с около 5000 долара повече от средния доход през целия си живот. Тези, които са родили преди да навършат 25 години, печелят с около 80 000 долара по-малко.

2. По-вероятно е да имате близнаци (или тризнаци)

Въпреки че това за някои може да е недостатък, многоплодната бременност означава, че можете да бъдете родител на повече от едно дете, когато сте по-зрели и готови. Добра новина е, ако искате повече от едно дете, шансовете ви са високи, след като достигнете 30-те си години. В края на краищата плодовитостта намалява дотогава, но шансът за раждане на близнаци се увеличава с възрастта, тъй като хормоналните промени причиняват освобождаването на множество яйцеклетки едновременно.

3. Може да живеете по-дълго

Проучване установява, че жените, които са родили последното си дете след 33-годишна възраст, са два пъти по-склонни да живеят след 95 години в сравнение с тези родили по-рано. Така че отлагането на бременността ви дава предимствата не само да се подобрите, когато сте на 20 години и да печелите повече, но и да живеете по-дълго. Това означава, че ще имате още години, за да видите децата и семейството си да растат.

4. Бебето ви може да е по-интелигентно и по-високо

Проучване в Обединеното кралство установява, че жените, които раждат за първи път на възраст между 30-39 години, са по-склонни да имат по-умни деца от майките на възраст 20-29 години. Друго проучване разкрива, че по-възрастните майки вероятно имат и по-високи деца. Тъй като повечето хора ценят тези с по-висок интелект и ръст, може да си струва да изчакате, докато не достигнете 30, преди да родите.

Рискове от раждане през 20-те години

1. Може да е по-уморително от психологическа гледна точка

20-те са най-добрите години, за да откриете себе си и какъв път искате да поемете в живота си. Бебето през тези години може да ви принуди да направите почивка от кариерата си или да ви попречи да получите повишението, за което сте работили усилено. Възможно е също да има проблеми с отношенията, които произтичат от споделените отговорности за грижата за бебето. Компромисът не е лесен, особено когато и двамата родители още обмислят живота си.

2. По-късно в живота може да имате влошено здраве

Изглежда, че има връзка между здравето на майката и възрастта, в която е родила първото си дете. Колкото повече жената забавя първата си бременност, толкова по-добро се очаква да бъде здравето ѝ. Най-доброто здраве е предвидено за майки, които са родили първото си дете около 30-годишна възраст, така че по-младите майки могат да рискуват да имат по-малко идеално здраве и повече болки.

Рискове от раждане през 30-те години

1. По-вероятно е да имате нужда от цезарово сечение

Тъй като по-възрастните майки имат по-висок риск от усложнения, свързани с бременността, това може да наложи цезарово сечение.

Например, споменатите по-горе здравословни проблеми като високо кръвно налягане могат да доведат до хирургично раждане на бебето. Това раждане е често срещано, но има допълнителни рискове като по-дълго време за възстановяване в сравнение с естественото.

2. Има по-голям шанс бебето ви да има усложнения

По-вероятно е да имате бебе с по-ниско тегло при раждането и преждевременно такова. Те могат да бъдат причинени от раждане на близнаци. Недоносените бебета, особено родените доста рано, често имат проблеми с дишането, затруднено учене и слухови проблеми. Съществува и по-висок риск от хромозомни аномалии, които могат да доведат до раждане на бебе със здравословни проблеми.

Няма една идеална възраст, на която да родите дете

От казаното дотук няма еднозначен отговор коя е най-добрата възраст за раждане. Всичко зависи от приоритетите на всяка жена. Може би най-добрата възраст за вас да бъдете майка е винаги, когато сте готови да се справите с каквито и да е препятствията, които идват с бременността.