0

М оже да ни обвините, че само си търсим повод да си сипем, но истината е, че алкохолът е колкото коварен, толкова и полезен. Всичко е въпрос на правилна дозировка.

Може да ни обвините, че само си търсим повод да си сипем, но истината е, че алкохолът е колкото коварен, толкова и полезен. Всичко е въпрос на правилна дозировка.

В умерени количества той може да окаже изключително благотворно влияние върху организма ни – някой видове алкохол предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, други са страхотни за разтривки и помагат при болно гърло, трети се грижат за устната ни хигиена. Все пак напомняме, че употребата му е нож с две остриета, затова сами преценете риска от консумацията на силни спиртни напитки.

10. Ром за болно гърло
Идеалната добавка към чая, когато искаме просто да се сгреем или пък съставка на различни домашни сиропи против кашлица и болно гърло. Освен страхотен на вкус, ромът е с доказани лечебни свойства.

9. Шампанско за здраво сърце
Чаша от пенливата напитка е също толкова полезна, колкото и чаша вино. В умерени количества шампанското подобрява сърдечната дейност и циркулацията на кръвта в тялото.

8. Червено вино за кръвното
Напитката на боговете е изключително полезна по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. Чаша червено вино на ден помага да се справите с високото кръвно налягане.

7. Бяло вино при стрес
Макар и по-леко, бялото вино не отстъпва по полезни качества на червеното. Кехлибарената напитка оказва благотворно влияние на сърдечно-съдовата система, заболявания на белия дроб, помага да се справим с главоболието, гаденето и стреса.

6. Текила за холестерол
Два шота текила на ден (общо около 80 мл) и може да забравите за високия холестерол. Това се дължи на специалните захари в мексиканската напитка, които стимулират производството на инсулин.

5. Уиски за отслабване
Противно на общото мнение, че всички концентрати са висококалорични и трябва да се избягват, на Запад все по-модерни стават диетите с уиски. Съставът на уискито и повишения процент на алкохол, превръщат напитката в ефикасно средство за потискане на апетита.

4. Бренди срещу стареене
В брендито се съдържат високи нива на антиоксиданти, които предотвратяват образуването на бръчки, старчески петна и други симптоми, характерни за стареенето.

3. Водка срещу кариес
Водката е добре познат антисептик, който унищожава бактериите, които водят до неприятни инфекции в устната кухина. Затова и напитката присъства като основна съставка на не една и две рецепти за лечение на зъбобол, избелване и подобряване на устната хигиена.

2. Бира за мозъка
В основната съставка на бирата – хмелът се съдържат вещества, които предпазват мозъчните клетки от увреждане и забавят развитието на заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

1. Ракия при простуда
Разтривки със силна домашна ракия преди лягане ще ви избавят от неприятната простуда. Огнената напитка е полезна още при бронхит, язва, подагра, киселини, шипове и много други болежки. Ако пък нямате никакви здравословни проблеми, пийнете една, ей така, за здравето на всички останали.

Източник: 10te.bg