10% отстъпка от данъци за инвеститори в социални предприятия (обновена)

10% отстъпка от данъци за инвеститори в социални предприятия (обновена)

Облекчението ще важи, ако са наети бежанци, хора с увреждания

До 10 на сто по-ниски данъци ще плащат инвеститорите в социални предприятия, които наемат бежанци, хора с увреждания, бивши затворници и др. До 2021 г. делът на социалното предприемачество у нас трябва да достигне 2 % от БВП при сегашни 0,7%. Тази цел е заложена в проекта на Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика.

В законопроекта се определят два вида социални предприятия – Клас А – социални предприятия с до трима служители с увреждания или от уязвимите групи или инвестиция до 7500 лв. от печалбата на конвенционалното предприятие в социални публични цели.

Другата категория е Клас А +, в която влизат социални предприятия с минимално изискване от 30 наети служители от уязвимите групи или инвестиция от 75 000 лева от печалбата на конвенционалното предприятие в социални публични цели. Предвиждат се данъчни облекчения до 10% за конвенционалните предприятия, които инвестират в създаването на социално предприятие, предаде БНР.

„Социалната икономика е част от общата, реална икономика на България, при която предприятията не целят печалба. По-голямата част от печалбата се реинвестира в социални и екологични цели. Около 14 млн. души в целия Европейски съюз са заети в социалната икономика“, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

В момента в България има 4800 предприятия, които са се самоопределили като социални, стана ясно още по време на семинар на тема “Ролята на социалните предприятия за интеграцията на хората от уязвимите групи“. След приемането на закона предстои специална регистрация на тези предприятия и очакванията са поне една трета от тях да отпаднат. Като добър пример за такъв тип предприятие Султанка Петрова посочи това в Самоков, където се шият чаршафи. Там петима от работниците са хора с увреждания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.