10 от най-страшните БГ престъпници в съда (ОБНОВЕНА +СНИМКИ)
9

10 от най-страшните БГ престъпници в съда (ОБНОВЕНА +СНИМКИ)

ВАС ще каже до месец могат ли затворниците да правят секс без камери

10 от най-опасните престъпници у нас се явиха в петък сутринта в Съдебната палата в София. Причината - 12 доживотници, подкрепени от 3-ма излежаващи над 20-годишни присъди, както и жените на трима от тях, съдят държавата с искане да им бъде позволено да правят секс в пандиза без камери.

Делото се води във Върховния административен съд, но там няма голяма зала, която да побере толкова хора, както и условия за охрана на такава сериозна група осъдени с тежки присъди. Затова делото бе гледано в Съдебната палата, в много ранен час и в зала, която е максимално близо до конвойната. На процеса се явиха 10 от 15-те затворници, които са жалбоподатели. Нито една от 3-те жени не дойде. Осъдените излежават присъдите си в различни затвори в страната. Половин час преди извеждането им от конвойната, първият етаж на Съдебната палата бе изпълнен с полицаи, разположени на определени места. Затворниците бяха докарани при засилени мерки за сигурност и пазени от тежко въоръжени маскирани ченгета заедно със съдебната охрана. Всеки от осъдените беше

с белезници на ръцете, закачени към колан и верига на краката.

След като ги вкараха в съдебната зала, те бяха настанени да седнат. Между тях и тричленния съдебен състав застана кордон от полицаи. Зад гърбовете им в залата също бе изграден кордон от полицаи. В началото на съдебното заседание съдът разпореди да се свалят белезниците от ръцете им, но прангите на краката не бяха свалени. Съдът обяви, че служебно е решил делото да бъде закрито с мотиви, че присъстват 10-има осъдени на доживотен затвор и над 20 г., и с оглед безопасността на страните и опазването на обществения ред в залата. Вътре останаха само жалбоподателите, съда и полицаите. Нямаше адвокати, тъй като се оказа че

затворниците се защитават сами

Някои от тях бяха облечени в суитчери с червен надпис на гърба на български и английски: „Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг“.

Заедно с външните лица, съдебната зала напусна адвокатка от САК, която се оказа, че е изпратена от Българския хелзингски колитет /БХК/ да следи делото. Пред журналисти тя заяви, че медиите можело да не бъдат допуснати на делото, но не и тя. „Как ще бъдат превъзпитани, ако им се ограничават правата. Свижданията не могат да бъдат подслушвани и наблюдавани“, коментира съгледвачката на БХК.

Груповата жалба е подадена от пандизчии от затворите в София, Варна, Плевен, Пазарджик, Стара Загора и Белене срещу заповед Л-721 от 29 февруари 2016 г. на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) в частта й, която регламентира реда на провеждане на удължено свиждане за срок до 4 часа. Това е поощрителна мярка за затворниците, като свиждането се провежда в помещения, при възможност оборудвани със системи за видеонаблюдение и в присъствието на надзиратели. В жалбата си затворниците искат от съда да отмени акта като нищожен или незаконосъобразен поради противоречие с основни права, установени и гарантирани от конституцията. Те недоволстват, че не се зачита правото им на личен и семеен живот и защитата на личните им данни.

На първа инстанция в Административен съд София-град делото е загубено. Магистратите са отказали отмяната на заповедта, с която е регламентиран редът на т.нар. удължено свиждане. Мотивите на магистратите са, че заповедта е издадена от компетентен орган и има законови основания.

Удълженото свиждане е награда, а не се полага на лишените от свобода

и те не могат да имат претенции по отношение на наградата, както и няма факти, че се извършват действия, които нарушават гарантирани права и свободи. Доколкото се касае за режим на изтърпяване на наказание, общественият интерес и сигурността на местата за лишаване от свобода имат превес над личния интерес, заключава съдът. Той не открива и нарушения на защитата на личните данни. Затворниците са били информирани за възможното видеонаблюдение чрез заповедта на директора на ГДИН.

Според недоволните затворници са австралиецът Джок Полфийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов в центъра на София и излежаващият 30 г. затвор сериен убиец Станислав Ангелов – Сиси, който има в досието си четири екзекуции.

ВАС ще се произнесе с решение до месец.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.