10% от децата в приемни семейства са с увреждания

10% от децата в приемни семейства са с увреждания

10% от децата в приемни семейства са с увреждания. Tова показва анализ на Националния екип за организация и управление на проекта "Приеми ме 2015". Той изследва характеристики за общо 1 788 деца, пребивавали в приемните семейства в 153 общини партньори през юли тази година. От тези деца, 1 605 са здравите, 183 са децата с увреждания, или 10 на сто от общия брой, разясниха от Агенцията за социално подпомагане.

Най-много са децата на възраст между 6-14 години, те са общо 656. Най-голям брой, както всеки месец, са децата с увреждания от същата възрастова група – 73, или близо 40 % от децата с увреждания под приемна грижа. Най-малко са децата с увреждания от 0 до 3 г. – 30. През юли настаняванията в приемни семейства са на близо 80 деца като от тях децата с увреждания са 7, през юни бяха 61, май - 45, април - 62. Децата, за които е приложена мярка за закрила по реда на Закона за закрила на детето – настаняване в приемно семейство, през юли 2021 г. преимуществено са от общността (биологичното семейство, семейство на роднини или близки, същото или друго приемно семейство) – 92,2% от общия брой.

През юли комисиите по приемна грижа към регионалните дирекции за социално подпомагане са утвърдили 11 нови приемни семейства, заличените също са 11, а утвърдените с местоживеене и с доставчик на услугата община към 31.07.2021 г. са близо 2 000, допълниха от АСП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.