10 на ден се жалят от имотната мафия (ТЕМАТА)
3

10 на ден се жалят от имотната мафия (ТЕМАТА)

Най-често измамниците ползвали фалшиви завещания

*Всеки месец поне един психично болен остава без дом
*Роднини също злоупотребяват със състоянието на хоспитализирани близки

По десет жалби на ден срещу имотната мафия постъпват при разследващите в цялата страна. Това научи „Монитор“ от справка при нотариусите и МВР. Първите подавали сигнали към вътрешното ведомство, а другите ловили мошениците. Най-честите опити за измами ставали с фалшиви лични карти и с менте завещания. В момента, в който нотариусите виждали нещо нередно, веднага подавали сигнал до правоохранителните органи.

Само за две години подадените оплаквания към МВР и прокуратурата били над 7000, научи „Монитор“. Това прави по поне 10 опита на ден за измами. Само преди седмица прокуратурата и СДВР разбиха банда, в която участвал бивш нотариус, наказван над 10 пъти. Той, както и още трима членове от бандата, се сдобиха с обвинения за измами заради опити да отмъкнат апартаменти на възрастни и психически нестабилни хора. Според данните на разследващите, само за последната година бандата е направила опит да задигне 23 жилища.

В същото време сигнали за подобни измами постъпват и в държавните психиатрични болници. Там всеки месец постъпва по един пациент с психично-социални проблеми – заболяване и същевременно

останал без жилище

заради имотна измама

или защото близките са злоупотребили и са отдали апартаментите и къщите им под наем без тяхно съгласие. Това съобщи за „Монитор“ д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатричната болница „Св. Иван Рилски“ в Курило. Роднините се възползват от състоянието им, докато са техни попечители, обясни лекарката и допълни, че на практика тези хора остават с години в лечебното заведение, защото няма къде да живеят, ако ги изпишат.

Към момента в психиатрията в Курило живеят 12 човека, които са станали жертва на имотни измами. Последният случай е на жена, останала без подслон преди три години. Най-старата жертва на измамници живее в Курило повече от десет години. По правило всички тези хора са поставени под запрещение. Въпреки това измамниците са успели да се възползват от състоянието им и да ги накарат да подпишат документите за продажба. Към момента

болните с ограничени граждански

права в страната са 7000.

Като най-фрапантен случай д-р Цветеслава Гълъбова посочи случая на 32-годишна жена, настанена в психиатрията по чл. 89, буква Б от Наказателния кодекс. Той се отнася до хора, извършили противозаконни деяния в състояние на невменяемост. Точно в такова състояние тя е убила майка си. Единственият човек от семейството е родната й сестра.

„Първоначално тя се държеше прилично, правеше се на загрижена, идваше на свиждане до момента, в който самата пациентка сподели с нас, че сестра й говори за някакво подписване“, разказа д-р Гълъбова. Лекуващата лекарка й обяснила, че докато е в болницата не носи отговорност с подписа си и не бива да подписва нищо. За да отбие настояванията на сестра си, пациентката й заявява, че не може да подписва документи, докато е в психиатрията. Тогава роднината се появява плачеща и настоява да пуснат болната за два дни, тъй като е починал любимият им дядо. Лекарите пуснали пациентката, но задържали личната й карта. Това обаче не попречило на сестрата. Тя завела болната си сестра в полицията и й издала нов документ по бързата процедура, като обяснила, че предишният е загубен. Веднага след това двете отиват при нотариус, където тя подписва предварителен договор за продажба на жилището и генерално пълномощно в полза на сестра й. Скоро след това сделката е осъществена.

„Още щом тя ни върна болната и разбрах къде са я водили, сигнализирахме прокуратурата и редица институции. От кадастъра и данъчните служби ни отговориха, че такова лице се е явило и с пълномощно е реализирало сделката“, обясни д-р Гълъбова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.