10 млн. т отпадъци в света от слънчеви панели до 2050 г.

10 млн. т отпадъци в света от слънчеви панели до 2050 г.

10 млн. т отпадъци в света от слънчеви панели се очакват да бъдат натрупани до 2050 г., сочат прогнозите, съобщават от Българкката асоциация по рециклиране (БАР). В момента по-малко от 1% от всички фотоволтаични блокове на пазара трябва да се унищожават ежегодно, според Асоциацията на индустрията за слънчева енергия.

Повечето материали, използвани в конструкцията на тези модули, са нетоксични. Някои са благородни метали, като сребро и телур. Типичният c-Si панел е 76% тегловно стъкло, 10% полимер, 8% алуминий, 5% силиций и 1% мед. В продуктите се използват има и следи от сребро, калай и олово. В тънкослойните модули панелът е направен от тънки филми от полупроводници, отложени върху стъкло, пластмаса или метал, осигуряващи гъвкавост за функционални приложения.

Струва си да се отбележи, че дори ако слънчевите панели попаднат на сметища, е малко вероятно те да окажат негативно влияние върху човешкото здраве директно. В неотдавнашен доклад Международната енергийна агенция (IEA) стигна до заключението, че оловото в панелите c-Si възлиза на една десета от прага на ниво риск, определен от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

Фотоволтаичните модули биха могли да представляват повече от 10% от глобалния тонаж на електронните отпадъци до 2050 г. Прогнозата е, че кумулативните глобални отпадъци от фотоволтаични панели от сега до 2050 г. ще бъдат между 60 милиона и 78 милиона метрични тона, с годишният общ брой, достигащ близо 10 милиона метрични тона до 2050 година.

Китай, САЩ, Индия, Япония и Германия са на път да произведат най-голямо количество фотоволтаични отпадъци. В комбинация тези държави ще добият малко под 50 милиона метрични тона през следващите три десетилетия.

Използваните панели могат да имат стойност за препродажба, особено ако са на по-малко от 20 години. Препродаденото оборудване често се придвижва към собствениците на собствени жилища, компаниите, търсещи резервни части, потребителите извън мрежата и изгодните купувачи. Други панели се използват за осигуряване на безплатни слънчеви системи на маргинализираните общности в развиващите се страни.

Според Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) най-малко 85-90% от теглото на слънчевия панел (по-специално алуминий и стъкло) могат лесно да бъдат рециклирани от традиционно съоръжение за рециклиране. Очакваните фотоволтаични отпадъци през 2030 г. биха генерирали 60 милиона долара за възстановяване на суровини само в САЩ. До 2050 г. американските оператори на пазара могат да спечелят 2 млрд. долара. Тези прогнози не включват никакви разпоредби или стимули за потребителите, които биха могли да бъдат въведени в закон. Но предизвикателствата за рециклиране също предстоят. Разходите за рециклиране на този материал са твърде непосилни. Днес просто няма достатъчно обем за постигане на икономии от мащаба.

Европейското законодателство за ОЕЕО беше изменено, за да включи фотоволтаични модули през 2012 г., което задължава PV компаниите да събират и рециклират своите EOL продукти, както и да гарантира финансовото бъдеще на управлението на фотоволтаични отпадъци. Законопроектът на Калифорния, приет през 2015 г., категоризира модулите за край на отпадъка като универсални отпадъци, ход, който трябва да помогне за рационализиране на изискванията за обработка на материали и да насърчи рециклирането.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.