10 млн. лв. са предвидени за 10 нови центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с психични разстройства и лица с интелектуални затруднения. Бюджетът е за Операция „Социално включване на лицата с психични разстройства и умствена изостаналост“ по ОПРЧР, заявиха от Министерството на труда и социалната политика за „Монитор“.

В новите центрове ще бъде осигурен достъп до почасови услуги, извършване на рехабилитация, социално и психологическо консултиране. Болните ще имат възможност за придобиване или възстановяване на уменията за водене на самостоятелен живот, изготвяне и осъществяване на индивидуални програми за социално включване, информиране и подкрепа, разясняват експерти от МТСП.

Ще се извършва мобилна работа и други профилирани дейности за подкрепа на болните, свързани с трудотерапия, подкрепа за трудово наставничество, включващо и менторство, за провеждане на трудова практика и трудова заетост в реална работна среда, както и за въвеждане и обучение на работното място за лицата, за които се осигурява заетост, и текуща подкрепа в работния процес.

Чрез предоставяните услуги се цели развиване на потенциала на лицата с умствена изостаналост чрез изграждане на трудови и социални умения. Ще бъде предоставена психосоциална рехабилитация за хора с психични разстройства и предприемане на мерки за социалното им включване, разясняват още експертите.

Процедурата все още е отворена за кандидатстване, като срокът за подаване на проектни предложения е 31 януари 2020 г. Дейностите по операцията следва да приключат до края на м. юни 2023 г. Допустими кандидати са общините Дряново, Своге, Велико Търново, Кюстендил, Столична община, Шумен, Перник, Търговище, Кърджали, Враца. Тези общини са включени в Картата на услугите за подкрепа на общността към Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. Очаква се около 800 лица да се възползват от дейностите по операцията, уточняват от социалното министерство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

По 150 на ден сменят работата в столицата

По 150 души на ден сменят работата си в София заради кризата с коронавируса. Според данните на правосъдното министерство и Софийския районен съд (СРС), предоставени на „Монитор“, в последния месец има бум на ваденето на свидетелства за съдимост, които са част от комплекта документи, нужни за започване на нова работа.

16 са новите случаи на коронавирус у нас, общо заболелите са 581

16 са новите положителни проби за covid 19, от тях 6 са приети за болнично лечение. Общо случаите на коронавирус у нас са 581, увеличението е с 2.8%.

Премиера подчерта, че ще отговори на всички въпроси, и заяви, че няма да избяга, като президента Радев.