10 лева за първия сафрид

Пасажите се бавят заради студената пролет

10 лева за първия сафрид

Рибари вече вадят по-дребни екземпляри, едрите се чакат след месец

Рибари вече хващат първия сафрид в родното море, показа проверка на „Телеграф“. Цената му е по 9-10 лева за килограм.

По-масово обаче се продава сафрид от Гърция и Турция, чиято цена е с около два лева по-ниска. Засега у нас се ловят основно дребни екземпляри, които кълват на чепаре. Истинските пасажи се очакват към средата на юни, когато в морето ще влязат риболовните кораби. Към момента уловеното количество прясна риба се пласира основно в магазините и по-малко в крайморските заведения.

Някои ресторантьори прилагат така наречения метод на шоковото замразяване на сафрида, за да запазят вкусовите му качества.

Без да се почиства, рибата се слага заедно с морска вода във фризера и се предлага през август за прясна

Браншовиците, използващи този метод, се надяват все пак да има туристи още през юни, за да предлагат пържен пресен сафрид.

Единствената риба по нашето Черноморие, която основно заминава за износ, е барбунята. Причината е, че вкусът на този вид не допада на българина. За сметка на това пък гърците плащат четири пъти повече за килограм барбуня, затова корабите ни основно пласират улова си в Гърция.

Рибарите от таляните по брега край Варна готвят такъми за улова след падане на забраната, която е от 15 април до 15 май. За калкана тя продължава до 15 юни. „Броени дни остават и всички са в напрегнато очакване, подготвяйки мрежи и лодки. Имаме информация от морските риболовни флотилии, за които няма забрани, че на юг край Маслен нос вече вадят трицона и сафрид. До няколко дни пасажите ще дойдат и до Варна, точно когато забраната за улов пада“, коментира Ярослав Бойчев от рибарското сдружение „Карантината“.

Според него

риболовният сезон закъснява заради ниските температури на морската вода

Сега тя е 11-12 градуса, но на дълбочина до 2 метра, а на около 8 м е все още 8-9 градуса и това влияе на движението на рибните пасажи. Появата на сафрида е култов момент в родния риболовен календар. Според него уловът му е в силата си около 24 май. Сафpидът извеcтява началото на новия цикъл в лова на паcажните pиби, идващи от Боcфоpа. Oбикновено той пpодължава до кpая на ноемвpи, cлед което отново идва поpедното зимно мъpтвило.

Прясната риба на борсата във Варна свършва бързо, защото първите доставки досега не бяха много големи, а и цената на рибата беше сравнително ниска, коментираха търговци. Заради затворените заведения, а и студеното море, оборотите доскоро бяха символични. Охладеният сафрид, който се предлага по 7,50 лева за килограм, е гръцки, категорични са рибарите. Цената на черноморския пресен улов е 2-3 лева по-висока, но вкусовите качества са несравними.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.