0

Ф естивалът за детско творчество „Звездите на „Камчия“, с което бе отбелязана 10-годишнината от създаването на едноименното детско движение, се проведе в петъчната вечер в киноконцертната зала на детския лагер „Черноморски“ в Санаторно-оздравителния комплекс край Варна, съобиха домакините.

Фестивалът за детско творчество „Звездите на „Камчия“, с което бе отбелязана 10-годишнината от създаването на едноименното детско движение, се проведе в петъчната вечер в киноконцертната зала на детския лагер „Черноморски“ в Санаторно-оздравителния комплекс край Варна, съобиха домакините.

На сцената се представиха над 60 талантливи деца в конкурсната и извънконкурсна програма, а хората, дали сърце и душа в работата си за развитието на движението през годините, получиха заслужени благодарности. За своите първи 10 години фестивалът има над 120 издания, на които са показали таланта си пред 100-хилядна публика повече от 9000 участници от над 70 страни.

Изключителна оценка за международното, културно и хуманитарно значение на фестивала е фактът, че вече трета поредна година Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО поема патронажа на събитието. Създател и вдъхновител на детското движение „Звездите на Камчия“ е председателят на Фондация „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова, а учредители са фондацията, СОК „Камчия“, съюзи и организации от София, Варна и Аврен.

Творческият директор на фестивала е известната българска певица и актриса Грета Ганчева, която поздрави участниците и гостите с изпълнение на химна на „Звездите на Камчия“.  Изключително силна беше конкурсната програма в юбилейното издание.

Безспорен любимец на журито и публиката стана детският духов оркестър „Маршируващите звезди“ от Златица с ръководител Тодор Цачев. Талантливите музиканти и мажоретки изправиха залата на крака с изпълненията си „Операция България“, „Ода на радостта“ от Бетовен, рок парчета и маршът, създаден в чест на Балканските войни „Прощание славянки“.

За „Вълшебник на „Камчия“ с изпъленинето на стихотворението „Модерна рокля“ от С. Михалков бе призната Нона Кутева от групата на Руския културно-информационен център. За най-добър музикант бе обявен Максим Катранов. В оригиналния жанр златен медал получи Дарья Зайкина от групата „Полиглот“ на „Мосгортур“, която представи композицията на английски език „Времето изтича бързо“.

„Звезден глас на Камчия“ е Даниела Иванова от Долни чифлик за изпълнението „Евкалиптова гора“. С отличие приключи фестивала и за представителите на най-голямата руска онлайн- школа „Фоксфорд“, които изпяха акапелно песента „Конь“.Златният медал за „Вълшебен танц отиде при 25-те момичета от група „Тодес“ на „Мосгортур“.

Юбилейният концерт на „Звездите на Камчия“ се проведе по време на едноименната детска творческа смяна, която обединява таланта на малки и големи. Детското движение е базирано на философията, че всяко дете носи в себе си уникални творчески заложби, които трябва да бъдат открити и да се развиват.