10 години по-късно в Чирпан заработи пречиствателна станция
2

10 години по-късно в Чирпан заработи пречиствателна станция

Точно 10 години след началото на проектирането заработи пречиствателната станция за отпадни води край Чирпан, която е изградена със средства по оперативна програма „Околна среда“.

Стартът на изграждането е бил даден на 7 ноември 2017-а като продължителността за работа на спечелилия обществената поръчка консорциум „Обединение Аква еко Чирпан“ е 47 месеца. Инвестирани са общо 15 млн лв като европейското финансиране е в размер на 9,3 млн лв като общината е използвали 1,58 млн лв от собствените си приходи. Обектът има акт 16 и вече е предоставен за експлоатация на „ВиК Стара Загора“ ЕООД, който е назначил персонала.Преминали са техническите изпитания. Близо 10 месеца е било спряно изпълнението заради обжалване конкурса за избор на изпълнителя, припомниха от екипа на проекта.С изграждането на станцията е прекратено досегашното  заустване на градската канализация в река Текирска, а от там отвеждането на мръсните води към Марица и съответно в посока на Гърция. Подобрено е екологичното състояние на 13 537 жители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.