10 години по-късно: Под 500 деца в институциите

10 години по-късно: Под 500 деца в институциите

За 10 години от 7 587 деца в институции, в момента се отглеждат 495 деца и младежи, настанени в 21 специализирани институции от семеен тип, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на международна конференция „Деинстутиционализация на грижата за деца“.

Институциите от стар тип за деца и младежи с увреждания, вече не съществуват, в момента се предлагат 324 социални услуги с деца и семейства от нов тип с капацитет над 10 000 места. Този тип социална реформа е пример за най-успешен модел на промяна в правилната посока, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, според който успеха е голям, но предстои още много работа в посока социализация и осигуряване на успеваемост на младежите.

В момента 94% от всички институции са закрити. „Ние дадохме различен шанс за живот на 7600 деца, за 10 години създадохме услуги, малки семейни къщички от резидентен тип в жилищни квартали и помагат за социализацията. Защото (бел.р. децата) там са сред обществото, а не са изолирани”, коментира Русинова.

На конференцията присъстват 320 участници от 31 страни, фокус на събитието ще бъде интеграция и социализация на деца и младежи, както и изпълнението на плана за закриване на всички институции за деца до 2025 г.

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.