За 10 години от 7 587 деца в институции, в момента се отглеждат 495 деца и младежи, настанени в 21 специализирани институции от семеен тип, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на международна конференция „Деинстутиционализация на грижата за деца“.

Институциите от стар тип за деца и младежи с увреждания, вече не съществуват, в момента се предлагат 324 социални услуги с деца и семейства от нов тип с капацитет над 10 000 места. Този тип социална реформа е пример за най-успешен модел на промяна в правилната посока, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, според който успеха е голям, но предстои още много работа в посока социализация и осигуряване на успеваемост на младежите.

В момента 94% от всички институции са закрити. „Ние дадохме различен шанс за живот на 7600 деца, за 10 години създадохме услуги, малки семейни къщички от резидентен тип в жилищни квартали и помагат за социализацията. Защото (бел.р. децата) там са сред обществото, а не са изолирани”, коментира Русинова.

На конференцията присъстват 320 участници от 31 страни, фокус на събитието ще бъде интеграция и социализация на деца и младежи, както и изпълнението на плана за закриване на всички институции за деца до 2025 г.

Очаквайте подробности!

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

Студент от Пазарджик изчезна в София, издирва се

20-годишният Николай Митов от пазарджишкото село Сарая, който е студент втора година в Софийския университет“ Св. Кл. Охридски“, е изчезнал и се издирва, съобщиха негови приятели във Фейсбук. Те са силни притеснени и очакват да чуят добри новини, а снимката на момчето се споделя в различни профили в социалната мрежа с надеждата, че някой може да даде някаква информация за студента.