0

Д есет спектакъла ще представят българската независима сцена на юбилейното издание на ACT фестивал за свободен театър. Тази година фестивалът ще се проведе между 17 и 24 октомври и ще представи още 5 чуждестранни представления, 1 международна копродукция, няколко професионални уъркшопа на изключителни професионалисти от цяла Европа, естетически дискусии и срещи за обмен между артисти от множество държави.

Десет спектакъла ще представят българската независима сцена на юбилейното издание на ACT фестивал за свободен театър. Тази година фестивалът ще се проведе между 17 и 24 октомври и ще представи още 5 чуждестранни представления, 1 международна копродукция, няколко професионални уъркшопа на изключителни професионалисти от цяла Европа, естетически дискусии и срещи за обмен между артисти от множество държави.

Юбилейното издание ще бъде под мотото “ЕКО/ЕГО система” и темата за връзката между съвременното свободно сценично изкуство и мисълта за природата присъства освен в няколко от българските и чуждите спектакли, както и в специална дискусия в рамките на фестивала.

Танцовото представление #ЗаПластмасовияЧовек „Синтетики“ на хореографа Живко Желязков я разглежда през задушаващата “пластмасовa” култура на съвременното консуматорство. В “Танго в Космоса” екипът на “36 маймуни” разказва за едно фантастично постапокалиптично бъдеще, в което трима съвременни влъхви се срещат в сънищата си, за да променят не само своите съдби, но и съдбата на Земята. Интерактивният спектакъл “Дългият път към звездите” пък ни запознава по забавен и находчив начин с последните достижения на космическите науки, води ни в далечния Космос и ни кара да се замислим за нашата планета-майка Земя с въпроса: какво трябва да направим, ако искаме да я спасим, а с нея и цялото човечество?

Българската селекция на ACT фестивал за свободен театър по традиция ще предложи широко тематично и жанрово разнообразие. Авторският спектакъл “Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта” на театър „Паник бутон“ и режисьорката Василена Радева разказва историята на четири жени, свързани от тежка диагноза, която им дава шанс да станат по-добри версии на самите себе си и да се отдадат на любовта, мечтите и порива към щастие.

Визуалният пърформанс “Видение” на Михаела Добрева, Борис Далчев и Цвета Дойчева пък ни изпраща в един различен свят – полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика, представящи съвременната личност, затворена в клетката на собствения си външен вид. В “Борхестриптих” на Ясен Василев четирима изпълнители са четири различни версии на Хорхе Луис Борхес, превъплъщаващи се в различни персонажи от три разказа на писателя. Целият драматургичен текст е 100% изграден от цитати.

“Гледна точка” на „Клонираните“ изгражда своя текст през импровизация. В спектакъла публиката следи една и съща история през гледната точка на различните герои в нея и показва колко различни реалности създава и преживява всеки от тях.

Персонализирано и индивидуално ще изживеем и своята “Сетивна градска разходка” – своеобразно представление, създадено от „Театър на сетивата София”. Спектакълът е реално пътуване и “запознаване” със София през всички сетива на публиката (зрение, обоняние, слух, осезание и вкус).

Къде е границата между инди музиката и свободния театър ще изследва българският хореограф, визуален артист, певец и текстописец Иво Димчев в първото си участие на ACT Фестивал за свободен театър със своя концерт.

Музиката е основно действащо лице и в кукления спектакъл за възрастни “Концертът” на Петър Тодоров. Той разказва историята на четири обикновени наглед жени, които се качват на сцената като квартет от народни певици и с гласовете и песните си се докосват до божественото и носят просветление за смисъла на човешкия живот.

Пълната програма на фестивала можете да откриете на https://actfest.org