10 банки искат да отпускат гарантираните кредити за бизнеса

10 банки искат да отпускат гарантираните кредити за бизнеса

10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие (ББР). Гаранционната програма, която е част от правителствените антикризисни мерки, е с бюджет от 500 млн. лв.

В нея могат да бъдат включени компании от всички сектори, като се очаква от мярката да се възползват предимно фирми от най-засегнатите области. Предстои да бъдат подписани споразумения.

За да кандидатстват за кредит фирмите, е достатъчно да отговарят на едно от следните условия: спад на оборота през първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.; неполучени вземания от клиенти; неразплатени суми към доставчици след 1 март т.г.; отменени договори за износ и прекратени доставки от внос от началото на годината; затворени производствени съоръжения и офиси, и намаления на броя на заетите лица.

Крайният срок за кандидатстване по мярката за малките и средните предприятия е до 23 декември 2020 г. Кредитите, които търговските банки ще отпускат, са с максимален размер от 300 000 лв., като ББР ще покрива до 80% от тях. Банките сами ще определят минималния и максималния срок на погасяване, а гратисният период за новоотпуснатите заеми ще е до 3 години.

Желание да отпускат безлихвени кредити за гражданите по гарантирана от правителството програма заявиха 12 банки, но засега само шест са подписали споразумения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.