10 500 квестори ще дебнат зрелостниците на матурата по български език и литература на 21 май. За нея заявления са подали 52 650 души, които утре трябва да разберат дали са допуснати до изпита. За него са осигурени общо 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина.

За втората матура на 23 май са ангажирани 9 500 квестори, които ще бдят над 41 716 подали заявления за явяване. Изпитът ще се проведе в 3861 зали в 608 училища. На матура по желание пък искат да се явят 888 ученици, които ще бъдат разпределени в 174 зали в 61 училища. Тях ще ги пазят 600 квестори. Част от тях ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. За да влязат в сградата учениците пък трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи също ще има по двама квестори.

За нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се провеждат изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден.

ДЗИ продължават 4 астрономически часа. Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа. За математика и природни науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути. Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Веселина Кацарова:Аз също не съм съвършена…

„Тук съм не за да ви кажа, че нищо не знаете, а за да ви покажа как да станете още по-добри!“, с тези думи започна втория си мастер-клас за млади оперни изпълнители в Стара Загора  Мецосопрано  №1 в света Веселина Кацарова.

36 000 сигнала за пожари у нас от началото на годината

Пожароопасна е обстановката в страната поради високите температури. От началото на годината са подадени над 36 000 сигнала за произшествия, свързани с възникнали пожари, и са били спасени около 450 души. Само за последната седмица са отчетени над 1200 пожара, а сигналите за такива на ден са около 200.