Над 40 сорта зърнено-житни култури представи днес Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево, в рамките на Деня на отворените врати. Тази година той бе под наслов „Дни на Тодор Рачински”, във връзка с 90-годишнината  от рождението на бележития селекционер на пшеница. На събитието присъстваха представители на селскостопанската наука, агробизнесмени, експерти и земеделски производители, служители на научната база, представители на фирма „Тарар” от Турция, с която институтът поддържа партньорски връзки. Представителите на фирма „Тарар”  връчиха почетни плакети за реализиране на достижения  на Добруджанския земеделски институт на територията на република Турция.

На гостите бяха представени 26 сорта обикновена зимна пшеница, 5 – твърда пшеница, 8 сорта тритикале и 2 сорта пивоварен многореден фуражен ечемик, създадени и отглеждани в опитните полета в производствените участъци на ДЗИ, както и най-новата селекция зърнено-бобови култури и няколко хибрида слънчоглед.

Според проф. д-р Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт, сортовете на ДЗИ са с по-висока студоустойчивост и по-добра приспособимост към микроклимата, както и висока толерантност към засушаването.

Около 10-15 процента по-ниски добиви от пшеница се очакват тази година, прогнозира проф. Киряков. Средният добив ще е около 500 кг от декар. В България има около 10 млн. декара с жито, а в Украйна те са 150 млн. В момента там състоянието на посевите е много добро. Цените на пазара се определят от страните в Черноморския басейн. Препоръките на специалистите са тази година производителите да не задържат дълго продукцията си, в очакване на по-високи цени.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Разходите за труд с 11% ръст спрямо 2018 г.

Разходите за заплати за отработен час у нас за второто тримесечие на 2019 г. са нараснали с 10.9% на годишна база. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Общите разходи за труд пък са нагоре с 11%.

Стокообменът между България и Япония достигна 214 млн. долара

Търговията между България и Япония достигна 214 млн. долара през 2018 г. Постиганият стокообмен е най-високият за последните 10 години. Това каза заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на Японско-български икономически семинар, провел се в Токио.