0

Н ад 10 000 кандидати ще се борят за пост в местната власт в големите областни градове на страната на изборите на 27 октомври. Това показва проверка на „Монитор“ в общинските избирателни комисии в страната в навечерието на старта на предизборната кампания, който ще се състои в петък.

Над 10 000 кандидати ще се борят за пост в местната власт в големите областни градове на страната на изборите на 27 октомври. Това показва проверка на „Монитор“ в общинските избирателни комисии в страната в навечерието на старта на предизборната кампания, който ще се състои в петък.

Най-много по традиция са кандидатите в столицата, където общинският съвет се състои от цели 61 души. Повечето от партиите са заложили на пълна листа с кандидати. В София кандидатите са точно 1461, следвани от Варна, където желаещите да седнат на кметски стол или да станат общинари са малко над 870. Трети в списъка се нарежда Благоевград със близо 600 души, регистрирани за вота, следван от Стара Загора с 553. Бургас, където мераклиите са близо 475 души, и Пловдив със своите 451 претенденти пък се нареждат на пето и шесто място в класацията. Същевременно най-малко са кандидатите в Габрово и Кюстендил, където са регистрирани съответно 205-има и 203-ма мераклии за кметове на община, на кметства и общински съветници. Кандидатите за районни кметове, за каквито ще се гласува в София, Пловдив и Варна, пък са едва около 460, като броят им е значително по-малък отколкото на предходните местни избори. На вота през 2015 година общият брой на кандидатите за пост в местната власт бе близо 43 000 души, като малко над 35 000 от тях са напирали да станат общински съветници, около 10 000 - кметове на кметства, 1605 - общински градоначалници, а 696 - районни кметове.

Голяма част от кандидатите на ГЕРБ за кметове на областните градове са утвърдени имена. От всички 27 души 19 са настоящи кметове и ще се борят за нов мандат. 17 от тези градоначалници са изцяло партийни кандидатури на ГЕРБ. Такъв е случаят с Атанас Камбитов в Благоевград, Димитър Николов в Бургас, Иван Портних във Варна, Калин Каменов във Враца, Йорданка Фандъкова в София, Живко Тодоров в Стара Загора и други, които в редиците на ГЕРБ се смятат за отличници сред градоначалниците. В два от градовете ГЕРБ подкрепя действащи кметове, бивши кадри на СДС - Златко Живков в Монтана и Петър Паунов в Кюстендил. По подобие на евровота, и сега ГЕРБ си партнира със СДС. Двете партии са в коалиция и за София и застават зад Йорданка Фандъкова по пътя й към четвърти пореден мандат. В листата с кандидатите за кметове има още 5-има областни управители, 1 общинска съветничка, 1 директорка на училище. Един от областните управители е Здравко Димитров, който се очаква да смени Иван Тотев начело на Пловдив.

Битката под тепетата  обаче се очаква да е оспорвана, като там основният опонент на Димитров не е кандидатът на БСП, а на патриотите – депутатът и бивш градоначалник Славчо Атанасов. Той е издигнат от коалицията между ВМРО и НФСБ. Именно Пловдив е един от градовете, в които се очаква да има балотаж. Същите са нагласите и за София, където Фандъкова ще излезе срещу бившия омбудсман и независим кандидат Мая Манолова. Тя обаче е подкрепена от БСП и няколко десни партии като ДБГ и „Волт“. Всъщност поне в 3 областни града БСП застава зад кандидати, които ще бъдат издигнати от инициативни комитети или като независими, опитвайки се да привлече свои разколебани избиратели и надпартиен вот. Така например в Кюстендил БСП застава зад независимия Здравко Милев, а в Благоевград - зад Румен Томов, който е издигнат от инициативен комитет. Подобно е и положението в Ловеч, където червените подкрепят Радина Банкова. БСП залага и на депутатите, като шестима от редиците на парламентарната група са кандидати за кметове. Става дума за Николай Тишев в Бургас, Анелия Клисарова във Варна, която бе одобрена от червения пленум след скандали и саботаж на местната структура да излъчи свой кандидат, Весела Лечева във Велико Търново, Пенчо Милков в Русе, Станислав Владимиров в Перник, както и Тодор Байчев, който ще води битка за Карнобат.

ДПС на свой ред издига кметове за 10 областни града - Видин, Добрич, Разград, Русе, Кърджали, Ловеч, Пловдив, Смолян, Търговище и Шумен. По традиция в Кърджали доверие за нов мандат е дадено на Хасан Азис. Изненадата дойде в Шумен, където за градоначалник бе излъчен бившият депутат на движението Четин Казак. От другите знакови имена е Неджми Али, който пък влиза в битката за Джебел. Настоящият депутат Танев Али пък бе издигнат за кмет на Антоново. В Пазарджишко от ДПС издигнаха кметове за Велинград, Септември и Сърница. В други области, като София например, от ДПС не предлагат свой кандидат за кмет, а само листа за общински съветници и за районни кметове. Такъв е случаят с районите като Панчарево, "Овча купел" и Казичене. Преди няколко дни пък от ДПС дадоха заявка, че искат да спечелят поне още един областен град в Северна България.

На предстоящия вот партиите от влязлата в управлението заедно с ГЕРБ коалиция „Обединени патриоти“ ВМРО, НФСБ и „Атака“ ще се явят поотделно като в различни области са в местни коалиции. Така например в София кандидат на ВМРО е евродепутатът Ангел Джамбазки, а на „Атака“ - самият лидер на партията Волен Сидеров. НФСБ пък прибегна към стари кадри на СДС, като техният кандидат за София е Стефан Иванов, който е бивш шеф на столичната структура на СДС.