1 от 10 жилища се купува от гурбетчии

Интересът им е основно към големите градове

1 от 10 жилища се купува от гурбетчии

Пандемията качи мераците на нашенци зад граница да инвестират в родината

Български гурбетчии зад граница и нашенци отдавна заселили се в чужбина са били купувачи на едно от десет жилища, продадени през последните месеци, научи „Монитор“.

Според зам.-председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Александър Бочев определено има нарастване на покупките, но хората не са много и със сигурност делът не е висок и е под 10%.

„През последната година, откакто се заговори сериозно с пандемията,

най-активни са купувачите българи от Великобритания.

Причината е, че там 37% е данъкът за покупка на имот за отдаване под наем, а у нас - 9%. Повечето нашенци купуват имот в родината за инвестиция. Немалка част придобиват жилището за да имат подслон у нас, като се върнат за постоянно в България“, пояснява той.

По думите на кредитния консултант Тихомир Тошев, в последната година много от нашенци зад граница обмислят заради пандемията да се върнат в родината, като немалко от тях не са в предпенсионна възраст. От тях

голяма част купуват имотите със спестени средства

и не им се налага да теглят кредит. В същото време при кредитите имаме с 10% ръст на запитванията от българи, работещи в чужбина“, уточнява той. Според него трудно може да се каже какъв е точно делът на българските граждани зад граница, решили да купят имот в родината. „Немалка част от тях са от изселниците ни в съседна Турция и те купуват обикновено къщи по селата, като тези сделки трудно се хващат от проучванията на имотния и ипотечния пазар. Високоплатените специалисти българи, работещи в чужбина обикновено пък предпочитат да теглят ипотека у нас, за част от цената на покупката на имот в родината. Те обикновено купуват апартаменти основно в София и Варна“, пояснява Тошев.

Според Добромир Ганев, председател на НСНИ, пандемията стимулира покупките на имоти от гурбетчиите.

„Част от тях се се връщат за постоянно у нас.

До 10% от сделките се падат на тях. Повечето тях купуват жилища в големите градове и по-малко къщи, защото апартаментите са по-ликвидни имоти. Къщи купуват хора, които имат повече пари и притежават и жилище в града. Основно сега покупките са за лично ползване или за дългосрочна инвестиция, за запазване на стойността на парите, а не за даване под наем, защото в момента наемният пазара е слаб. Част от такива сделките се правят и от пълномощници-близки на купувача“, припомня Ганев.

Наблюденията на някои столични брокери от посредническите агенции сочат, че на нашенци зад граница се падат около една пета сделките с жилища. Наско Атанасов обяснява, че около 20% са такива сделки с българи от чужбина. „Една част от тях купуват имат за инвестиция, а другата - с идеята да се върнат в родината и да има къде да живеят. В този случаи става дума за хора, които се пенсионират. Немалка част и от хората от чужбина българи купуват с ипотека“, уточнява той.

По думите на Константин Пандов гурбетчиите търсят или големи апартаменти или по-малки, задаване под наем и

избягват имотите със средна квадратура.

„Предпочитат се жилища на топ места в градовете. Наскоро нашенец от чужбина направи покупка на лукс апартамент на тихо място около НДК“, каза столичният брокер.

„Засега не са много българите от чужбина, които са купувачите на имоти у нас. Може би през лятото картината в известна степен ще се промени. Всичко зависи от пандемичната обстановка. Във всички случаи такава инвестиция е добре обмислена“, коментира столичният брокер Тихомир Цаков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.