1 млрд. лева гони интернет пазарът у нас

1 млрд. лева гони интернет пазарът у нас

Пазарът на пренос на данни и достъп до интернет през 2019 г. продължава възходящия си ход, като приходите през миналата година са се увеличили с 12.5% до над 998 млн. лева. Абонатите на фиксиран достъп до интернет се увеличават с 5.7%, а тези на мобилен достъп – с 5.1%, става ясно от проекта за Годишен доклад на Комисията за регулиране на съобщения (КРС), даден за преглед на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Лидери при фиксирания достъп до интернет са БТК, А1 и Булсатком. На база брой абонати техните пазарни дялове са съответно 27.2%, 26% и 8.4%, а на база приходи съответно 21.1%, 17.6% и 10.3%.


В сравнение с предходната година лек ръст отбелязва БТК за сметка на А1 и Булсатком. Най-предпочитаният вид фиксиран достъп до интернет в България продължава да бъде чрез влакнесто-оптични мрежи (FTTH, FTTB и FTTN/C), чийто дял се увеличава до 64.1% за сметка на CATV достъпа с 15.2%, предоставяния единствено от БТК xDSL достъп със 7% и LAN достъпа с 4.5%. 


Над половината (54.9%) от потребителите на фиксиран широколентов достъп ползват високоскоростен достъп със скорост на даунлоуд от международното пространство от 30 Mbps до 99.99 Mbps.


По отношение на мобилния достъп до интернет лидери са трите телеком оператора БТК, А1 и Теленор, като на база брой абонати А1 изравнява дела на БТК от 34.1%, докато Теленор е с 31.8% пазарен дял. 


Броят на абонатите на мобилен достъп до интернет чрез LTE отбелязва ръст от 13.7% спрямо предходната година, с което делът на тези абонати в общия брой абонати на мобилен достъп достига 61.8%.


„КЗК счита, че повишаването на качеството и скоростта на предлагания достъп до интернет и пренос на данни, наличието на различни технологии за предоставяне на достъп до интернет и на голям брой участници на пазара, показват наличие на конкуренция на пазара“, заключава докладът.Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.