1 от 10 в кредитна ваканция заради коронакризата (ТЕМАТА)

1 от 10 в кредитна ваканция заради коронакризата (ТЕМАТА)

20 000 потърсиха вече банките за мораториум, очакват най-голям наплив от клиенти с потребителски заеми

Всеки десети длъжник ще се възползва от отсрочка за вноските по заемите си заради коронакризата, прогнозират финансови експерти.

Очаква се, че от мораториума ще се възползват повече физически лица, отколкото фирми със задълженията. До 13 април над 20 000 са фирмите и гражданите, които са поискали отсрочка по заемите си, показват данни на Асоциацията на банките в България (АББ).

Експертите очакват най-голям процент от възползвали се от кредитната ваканция да са длъжниците с потребителски кредити.

От сферата на ресторантьорството, хотелиерството, туризма и търговията на дребно ще са фирмите, които ще се възползват от отсрочки при вноските по кредити. Те бяха първите сектори, които бяха засегнати от ограничителните мерки.

Реално клиентите имат заделени пари

но ги пазят за неотложни разходи като храна, ток и други, коментира пред „Монитор“ финансовият консултант Тихомир Тошев. За трите дни от започването на прилагането на реда за отсрочване на кредити от банките и техните дъщерни дружества над 20 000 граждани и фирми са заявили желание да се възползват от облекчението за погасяване на кредитните им задължения.

Механизмът предлага няколко варианта за отсрочване на кредитите. Изрядните платци може да забавят плащането или само на главница, или на лихва и главница. Третата възможност се отнася за револвиращи инструменти. Освен това банките могат да договарят индивидуални схеми за отсрочване, различни от първите три варианта. От асоциацията обаче предупреждават, че при отсрочване не се правят промени по условията на договора, например лихвата, таксите и други.

Одобреният на 10 април 2020 г. от БНБ и вече прилаган от банките в България мораториум по никакъв начин не предвижда и не допуска промени в условията на договорите с клиентите, които да водят до изменение на договорената лихва, коментираха от АББ, като допълват, че такова изменение не е разрешено и от насоките на Европейския банков орган (ЕБО).

Проверка на „Монитор“ показа, че

в съседна Румъния също около 10 на сто клиентите ще се възползват

от банкови облекчения, или около 1.5 млн. души и 100 000 фирми. Данните на една от местните банки сочат, че получените запитвания при нея са 25 000, а при друг заемодател - 17 000. „При нас е рано да се каже твърда цифра, защото всичко зависи колко дълго ще продължи извънредното положение, затрудненията за бизнеса, как ще продължи ръстът на безработицата”, каза Тихомир Тошев. В страни като Великобритания, Франция, Германия и Испания ще се възползват повече хора, защото проникването на кредитирането е доста по-голямо спрямо България, Унгария, Румъния. „Там много хора използват кредити”, каза експертът.

 

Пускат отсрочки

и за бързите кредити

Отсрочки по вноските ще може да се използват и при бързите кредити. Те ще представляват пълно или частично отлагане на вноските по заемите. Освен мораториум клиентите ще може да се възползват и от предоговаряне на сроковете за погасяване на задълженията. Мерките обаче няма да се прилагат за всички, съобщиха от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК).

Те ще важат единствено за хората в неплатен отпуск, за тези, останали без работа заради пандемията, и за заразените от COVID-19. Друго условие е кандидатите да са изрядни платци и да са изплащали редовно кредитите си до въвеждането на извънредното положение.

Мерките ще са валидни за периода на извънредното положение, като за да се възползват от тях, клиентите ще трябва да представят редица документи, включително основание за отлагане на вноските.

 

12 банки ще отпускат

безлихвените кредити

12 търговските банки ще предоставят безлихвени кредити до 4500 лв. Схемата предвижда сумата да се изтегли наведнъж или на три транша от по 1500 лв., съобщиха от Българската банка за развитие (ББР).

Тя ще се прилага за лицата в неплатен отпуск и за самоосигуряващите се клиенти, изпитващи финансови затруднения заради наложените мерки вследствие от разпространението на коронавируса. Кандидатите трябва да са изрядни платци, които да предоставят редица документи, удостоверящи тяхното положение и степен на засегнатост. Очакванията са съгласувателната процедура да бъде максимално съкратена, така че средствата да достигнат до засегнатите от пандемията лица още в първите дни след великденските празници.

Кредитополучателите не осигуряват обезпечения и не дължат такси, комисиони и неустойки. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Банките, които ще отпускат кредити, са ПИБ, Алианц банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, ОББ, Общинска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Уникредит Булбанк, ЦКБ и Юробанк България.

Междувременно Надзорният съвет на ББР е възложило на УС на банката средствата за увеличение на капитала  от 700 млн. лв. да се използват единствено за подпомагане на МСП и определени групи физически лица за справяне с икономическите последици от COVID-19, съобщиха от финансовото министерство.

Fibank ще емитира

до 25 млн. нови акции

Fibank (Първа инвестиционна банка) ще емитира до 25 милиона нови акции. Всяка една от новите акции ще бъде с номинална стойност в размер на 1 лев и емисионна стойност в размер на 8 лева. Новата емисия акции ще позволи на ПИБ да привлече свеж финансов ресурс и същевременно капитал от най-високо качество до 200 млн. лв. След емитирането на новите акции общият размер на акционерния капитал ще нарасне от 110 млн. лева на 135 млн. лева. Към 31 март 2020 г. регулаторният собствен капитал на банката е в размер на 1,365 млн. лв.

С пласирането на новата емисия банката ще изпълни на 100% и последната препоръка на Европейската централна банка. Присъединяването на България към Европейския банков съюз и валутния механизъм ERM II ще предостави на страната едновременно финансовата сигурност на стриктния контрол на ЕЦБ и достъп до привилегии и облекчения, достъпни за държавите -  членки на еврозоната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.