1,8 млн. лв. получиха стопаните за борба с телените червеи по картофите

1,8 млн. лв. получиха стопаните за борба с телените червеи по картофите

Държавен фонд „Земеделие” изплати близо 1,8 млн. лв. на 275 производители на картофи по схемата за държавно подпомагане „Помощ за компенсиране на разходите за земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели от сем. Телени червеи”. Това съобщиха от пресцентъра на разплащателната агенция.

Финансирането е предназначено за малки и средни предприятия на земеделски стопани, които отглеждат картофи на площи с размер над 1 дка. Срокът за кандидатстване по схемата беше от 9 март до 15 май 2020 г., а до 29 май 2020 г. стопаните трябваше да предоставят отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения.

По схемата са подадени 307 заявления за подпомагане, а извършените проверки на място са около 200. При заявени с намерения за засаждане 30 500 дка с картофи, насаждания са констатирани на 27 800 дка.

Ще бъдат компенсирани единствено разходи, направени за препарати, които са разрешени у нас за химичен контрол на почвени вредители по картофите от сем. Телени червеи. Картофопроизводителите могат сами да изберат продукта за разстителна защита, като се подпомагат до 100 % от стойността му, но не повече от размера на държавното подпомагане на хектар по продукти и не повече от 850 лв./ха с включен ДДС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.