Над 1 600 ученици от 32 училища в страната са минали през швейцарския проект за дуално обучение „Домино“. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, по време дискусия за дуалното и професионалното образование в Минно-геоложкия университет „Св.Иван Рилски“.

Той обясни, че след приключване на проекта съвместно с Министерството на образование и науката и Министерството на труда и социалната политика са анализирани проблемите му и разработена наредба, която да подпомогне включването в дуално обучение. „До края на този месец Министерството на икономиката ще даде възможност на младите хора и техните родители да се запознаят с тези предприятия, които имат социална насоченост и могат да представят не само дуално обучение, но и квалифицирани лица, които могат да обучават в подходящи работни помещения.“, каза Караниколов. Министърът на икономиката обясни, че целта на наредбата е да

подобри условията за включване на мероприятията в информационна база данни,

която ще е безплатна за бизнеса. В нея учениците ще могат да видят социалната политика на дадена фирма – какви преподаватели ще ги обучават, ще получават ли стипендии, какви са работните помещения. „Идеята е коректните работодатели в дуално обучение да бъдат посочени в тази платформа. “, каза Караниколов. В същото време наредбата ще посочва какви са изискванията към работодателите. „По този начин ще дадем спокойствие на родителите, че посочените компании са сигурни за техните деца.“, каза още министърът на икономиката.

В страната в дуална форма на обучение са близо 3 000 деца, обясни образователният министър Красимир Вълчев. Той отбеляза, че това са

10 пъти повече ученици спрямо преди 4 години,

когато обучението чрез работа за първи път започва да се прилага в гимназиите. Тогава само 300 ученици били в дуална форма на обучени. Просветният министър обясни, че за тях са предвидени и допълнителни стипендии.

Караниколов обясни още, че има голям процент хора, които в момента работят в момента и също трябва да бъдат преквалифицирани. Според Караниколов преквалификацията и образованието са начинът да достигнем европейските стандарти след по-малко от 30-40., както сочи изследване на БАН тази седмица. Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че според техни данни са необходими

1 млрд. лв за квалификацията на 3 млн. работещи българи.

Социалният министър Бисер Петков съобщи, че по заявка на работодателите планират обучението в нови професионални компетентности на над 8 000 души. „Изискванията към уменията на работната сила непрекъснато нарастват и затова е нужно образованието и обучението да не приключват с напускането на университета“, каза Петков. Той обясни, че от министерството разработва уеб базирана информационна система, чрез която всеки ще може да направи справка каква е реализацията и средната работна заплата за съответна икономическа дейност, група професии, степен на образование.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В Сливенско пропищяха от пуснат на воля добитък

Пет села на територията на Сливенска област са пропищели от поразиите, дело на пуснати на свобода стада с едър рогат добитък, на тежко е положение в котелското Медвен, призна областния управител Чавдар Божурски.

Вузове обучават оператори на 3D принтери (ТЕМАТА)

Специалности, които да подготвят кадри, които да могат да работят с 3D принтери и други новите технологии, ще стартират следващата учебна година. Бъдещите възпитаници на Химикотехнологичния и металургичен университет ще учат за начина, по който да създават смеси за продукти с определени свойства, обясни ректорът на вуза проф. Сеня Терзиева.

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта (ОБЗОР)

Спецпрокуратурата влезе в сряда в Държавната комисия по хазарта, която се намира в Центъра по хигиена на столичния бул. „Акад. Иван Гешов“. Преди обяд пред сградата спряха 5-6 патрула на Охранителна полиция и два буса на Спецпрокуратурата.