ЗА ПЪРВИ КЛАС: 1/3 от децата се пробват само в едно училище

ЗА ПЪРВИ КЛАС: 1/3 от децата се пробват само в едно училище

Машина генерира случайни номера при жребий за свободните места

10 555 са подадените кандидатури ден преди електронната система за прием в първи клас в столицата да бъде затворена. От тях са на 3 160  децата, които са кандидатствали само за едно училище, посочи заместник-кметът на София Генчо Керезов. Това означава, че близо 1/3 от кандидат-първоволаците ще пробват късмета си само в едно школо и рискуват на първия етап да останат без такова, ако не бъдат класирани в него.

Затова директор на 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов" и столичен общински съветник Диян Стаматов съветва родителите да добавят поне по още 1-2 училища преди системата да бъде затварена в петък в 18 часа. „Притеснително е, че има много родители, които са посочили само едно желание за класиране. Това е безкрайно рисково, затова е добре до утре, когато системата ще бъде затворена, да посочат още едно такова желание. Добре и на първо, и на второ, и трето класиране родителите са отбележат 3-4 желания”, коментира той.

В кандидатурите на 2 079 деца са посочени две училища, а в останалите 5 316 – има три или повече кандидатури. За тях има разкрити 11 778 места в 158 училища. „Места има предостатъчно, но в случаите, в които едно училище е много желано, е възможно на първо класиране детето да не успее да се класира, но припомням, че ще има второ такова. При всяко следващо, родителите отново трябва да посочат училищата спрямо своите собствени желания”, посочи още Керезов.

Шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева допълни, че има предвидени места за първи клас за всички 6-годишни деца, които в момента са в подготвителните групи. Кастрева допълни, че в София има и 2 училища към Министерството на културата, 4 държавни училища и още 44 частни училища, които също предлагат възможности за прием в 1 клас, но са извън е-системата.

Класирането трябва да стане ясно на 4-и юни. В училищата, за които има по-голям брой кандидати от една и съща група и с еднакъв брой допълнителни точки ще се разиграва жребий. Входящите номера на всяко едно от тези хлапета ще бъдат вкарани в машина и тя ще генерира на случаен принцип изцяло нови 8-цифрени номера. Класирането на малчуганите, които участват в жребия, ще започне от най-малкото случайно генерирано число до заемане на оставащите свободни места.

Всички родители, на които служебните проверки са валидни, т.е. данните им са потвърдени по служебен път и не се изискват допълнителни документи, ще имат възможността да запишат децата си с квалифициран електронен подпис. По думите на Кересов проблем ще има с под 1% от подадени данни, но те ще бъдат проверени в рамките на периода от затварянето на системата до извършването на класирането. Останалите родителите на класирани ще могат да ги запишат на място в училище. Там отново няма да бъде необходимо да носят служебно проверените документи. Сред тях е и удостоверението за завършено предучилищно образование, което също ще бъде достъпно в е-системата.

Директорът на дирекция „Образование“ в СО Мария Минчева обясни, че ако едно дете не се запише в училището, в което е класирано, то губи мястото. Така то ще бъде обявено за свободно на втория етап от подаване на кандидатурите. В същото време, няма ограничение да бъде подадена кандидатура за същото училище и на втори етап.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.